Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Бирата мотивира спортуването: учени

отпечатай новината

26.08.2020 15:50 | Видян 1371 пъти

Бирата мотивира спортуването: учени

Бирата е популярна с това, че хидратира организма след тежки физически натоварвания, а пробиотиците допълнително подпомагат този процес. Налице са десетки научни изследвания, които доказват, че комбинацията от вода, витамини и соли в пивото, способства за регулирането на водния и електролитен баланс на човешкото тяло след активен спорт и физически усилия. За последните 10 години повечето от тези медицински публикации са дело на испански учени от Гренада и от Кралския университет в Мадрид.  

Те са провели серия от тестове, които доказват, че след спортни упражнения умерената консумация на до 0,5 л. бира има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото водата. Учените обясняват благотворното влияние на бирата след спорт с факта, че солите, захарите и СО2 от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Паралелно с това, тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко, тя има ниско до средно гликемично натоварване.  

Храни с високи стойности на гликемично натоварване бързо отделят глюкоза в кръвообращението, докато храните с ниски и средни стойности се разграждат по-бавно и отделят глюкоза постепенно. Освен, че бирата и особено безалкохолната, хидратира след спорт, вече има изследвания, че пивото  влияе и върху мотивацията  за спортуване, когато става въпрос за постоянство при тренировки. Проучванията сочат, че хората, които пият бира в умерени количества са склонни към повече тренировки, за разлика от тези, които се въздържат До това заключение са стигнали и учените от Катедрата по социология в Университета в Маями.

Организираният от американските учени експеримент показва, че  жените, които консумират бира спортуват 7.2 минути повече седмично от въздържателките. Десет  стандартни чаши бира на месец  са свързани с увеличение с 2.0 %  на вероятността  човек да се занимавате с интензивна физическа активност. Умереното пиене на бира увеличава между 9% и 14% вероятността да се тренира енергично. Резултатите от оценката при мъжете са подобни на тези при дамите.

Наскоро  учени от Нидерландия са установили, че бирата съдържа и пробиотици, които също имат важна роля за възстановяване на организма след спортни натоварвания. Пробиотиците имат главна роля в поддържането на добро състояние на микрофлората в човешкия организъм, която е съвкупност от различни бактерии.

Доказано е, че те възстановяват баланса на стомаха, особено след заболяване, когато приемът на антибиотици или физическото претоварване може да наруши естествения баланс в червата. Често се приемат под формата на добавки, напитки и храна, като добрата новина за любителите на кехлибарената течност е, че консумацията на пиво в умерени количества способства снабдяването на организма с пробиотици и други полезни вещества.

Според най-новото проучване по темата, проведено от проф. Ерик Клаасен от Амстердамския университет, процесите на ферментация и различните щамове дрожди определят нивата на пробиотиците в пивото. С високо съдържание на пробиотици се отличават най-вече мътните и нефилтрирани бири. Според него  по-силните бири са по-благоприятни от гледна точка на съдържанието и наситеността на пробиотици, но препоръчва да бъдат консумирани с мярка.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !