Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Арчи не е принц, но ще трябва да спази едно кралско правило

отпечатай новината

29.08.2020 09:52 | Видян 1854 пъти

Арчи не е принц, но ще трябва да спази едно кралско правило

Когато Арчи Харисън се роди, принц Хари и Меган Маркъл решиха да не му дават титла, за да му осигурят по-нормално детство и по-спокоен живот. Двамата дори се отказаха от своите кралски облаги, заминаха за Америка и вече се считат като обикновени граждани на света.

Въпреки че към Арчи няма да се обръщаме с Ваше височество, момченцето все пак ще трябва да спази едно строго кралско правило. Става дума за закон, който е приет през 2013 година и попада в графата "Наследници на короната". То гласи, че всеки член на кралското семейство, който е на шесто или по-горно място в линията за трона, трябва да получи разрешение от монархията, за да се ожени.

Според експерта Йън Макмартан, това правило вероятно ще се приложи и за Арчи, дори да не изпълнява кралски задължения и да не носи титла. Защото тук има една уловка. Въпреки, че Меган и Хари не дадоха кралско звание на сина си, той автоматично ще стане принц, когато дядо му - принц Чалрз, седне на трона. Арчи ще може да се откаже от титлата, когато стане на 18 години.

Законът от 2013 година цели да се осъвремени множество остарели и дискриминационни правила, свързани с монархията. Именно той позволи на всяко първородно дете да е претендент за трона, независимо от неговия пол. По времето, когато Арчи помисли за женитба, най-вероятно принц Чарлз или принц Уилям ще управляват Великобритания, което означава, че той ще трябва да помоли за тяхното разрешение.

В момента Арчи е седми в класацията за наследяване след баща си, принц Чарлз, принц Уилям и трите му деца - Джордж, Шарлот и Луи. Когато Чалрз заеме трона, Арчи ще се измести с едно място напред и ще попадне под върховенството на закона от 2013 година.

Източник: tialoto

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !