Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

18 филма си оспорват Златния лъв на Венеция

отпечатай новината

31.08.2020 14:13 | Видян 930 пъти

18 филма си оспорват Златния лъв на Венеция

Голямата награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция, който започва на 2 септември, ще получи един от 18 филма, включени в конкурсната програма.

Обикновено най-старият кинофестивал в света започва с пристигането на лодки със звездите и завършва с получаване на трофея. Той е една от първите точки за много творци по пътя към наградите „Оскар“. В „нормални“ години Джордж Клуни, Брад Пит, Скарлет Йохансон, Лейди Гага и други знаменитости позират пред камерите на червения килим и обират овациите на феновете на остров Лидо.

Тази година обаче не е нормална. Фотографите ще са по-малко, фенове няма да има. Много от водещите актьори също няма да бъдат във Венеция и това ще превърне кинофестивала в доста по-скромно събитие. Но провеждането му на живо въпреки всичко е постижение.

Италия е сред най-силно засегнатите от коронавируса страни в света и там има най-много смъртни случаи от COVID-19 в Европа след Великобритания – повече от 35 400 души. Фестивалът ще се проведе до 12 септември и ще бъде празненство на подновяването на културния живот и знак, че филмовият свят, замрял от март, също се съживява и завръща.

Въпреки строгите мерки за сигурност, някои от традиционните атрибути на фестивала във Венеция ще са налице. Водните таксита ще водят и тази година звездите до пресконференциите и фотосесиите. Червеният килим отново ще бъде разгънат на Лидо, където ще бъдат представени бляскави премиери. Но фенове няма да имат достъп до червения килим, ще се спазват строги правила за социална дистанция, ще има термални скенери за отчитане на телесната температура на гостите на 77-ото издание на фестивала.

Директорът на форума Алберто Барбера обяви през юли, че на фестивала ще бъдат показани 60 нови продукции, като 18 от тях ще се борят за голямата награда в състезателната програма. До последния момент организаторите се борят с ограниченията на пандемията – броят на участниците и гостите намалява заради ограниченията за пътуване между страни и континенти. Холивудският елит, актьори и режисьори от Китай, Индия и Южна Америка няма да могат да присъстват. Участници от европейски страни извън Шенгенската зона ще трябва да представят резултатите от PCR тест за коронавирус и да се подложат на нов тест на място във Венеция.

Миналата седмица стана ясно, че американският актьор Мат Дилън ще замени в журито румънския режисьор Кристи Пую. Не стана ясно по каква причина той няма да бъде във Венеция, но преди време бе разпространено негово изказване, че е „нечовешко“ да се гледа кино с маска на лицето.
Сред известните личности, потвърдили участие, са британската актриса Тилда Суинтън, която ще получи „Златен лъв“ за цялостно творчество, режисьорът от Испания Педро Алмодовар, американският му колега Оливър Стоун, датският актьор Мадс Микелсен.




автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !