ЗаПлетени истории: Завръщането на...

Плетените дрехи са хит в световните трендове, хем за...

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

"Господари на ефира" спечели дело за 1 милион лева

отпечатай новината

14.05.2009 13:45 | Видян 4522 пъти

Делото, което Българският спортен тотализатор заведе срещу „Господари на ефира” преди около 4 години приключи. Върховният касационен съд се произнесе в полза на шоуто и неговите продуценти от „Глобал вижън”.

Всичко започна от репортаж по зрителски сигнал. Млад софиянец играе “5 от 35” с комбинация и печели петица. Поне според компютъра на тотализатора и касиерката, която е приела фиша. Не така мисли ръководството на БТС. Според изпълнителния директор Константин Стоев едно от числата във фиша не е маркирано правилно и затова Димитър Сокеров всъщност имал четворка. Човекът обаче е платил 2.16 лв, което е сума за комбинация 5+1, т.е.  компютърът и касиерката са приели и шестте маркирани числа. Господин Сокеров би трябвало да получи сумата от 15 700 лв. С тази мисъл той отива да си прибере печалбата. Вместо да си вземе парите, младият човек получава само главоболия и ходене по мъките, докато се опитва да обори твърденията, че фишът му не е достоверен. Тези факти са  напълно достатъчни за репортажния екип на Господарите да се заемат с разследване на случая. Следват обиколка из отговорните институции, използване на скрита камера,  установяване на компютърна и човешка грешка, размяна на обширна писмена кореспонденция, защото от централата на БТС се укриват от репортера на Господарите. За сметка на това пък, екипът прави собствени експерименти, заснети със скрита камера в няколко тото-пункта в София. Тогава чухме мнението и на бившия главен експерт на Спортния тотализатор Г-жа Кавгаджийска, според която грешката също е в ТОТО-то. Заради този скандал със „Златен Скункс” се сдоби тогавашния Министър на младежта и спорта Васил Иванов Лучано.

И явно именно „Златния скункс” допълнително ядоса Българския Спортен тотализатор. Те заведоха дело срещу „Глобал вижън”, продуцент на „Господари на ефира” за сумата един милион лева - обезщетение за пропуснати ползи, претърпени в резултат на излъчените репортажи!

На 15 април 2009 г., състав на Върховния касационен съд на Република България се произнесе окончателно по делото. Съгласно мотивите на съда, екипът на „Господари на ефира” е действал в съответствие с прокламирания в чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България - принцип на свободата на словото. „Всяко мнение може да бъде изразявано свободно в радио и телевизионните предавания.” Решението на съда е, че екипът на „Господари на ефира” е действал в съответствие с този принцип, а именно да информира зрителите по въпроси, засягащи техните законни права и интереси.
Продуцентът на шоуто Джуди Халваджиян сподели, че конкретният казус ще има превантивен и възпитателен ефект при злоумишлено завеждане на подобен род дела занапред. Постановеното решение може би ще свети като предупредителна лампа за всеки, който възнамерява да наложи вето върху свободата на словото, като сезира съда с лишени от всякаква правна аргументация искания, което ще накара и без това претоварената съдебна система да се задъхва, за сметка на българския данъкоплатец.
В заключение „Господари на ефира” изказват благодарности на българския съд, за неговата непредубедена и справедлива позиция. Изразеното становище, потвърдено от всички съдебни инстанции е доказателство за единството на съда и е основание за изграждане на по-голямо доверие в съдебната ни система.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !