Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Камбаните са забравеният туристически уникат на София

отпечатай новината

16.09.2020 16:53 | Видян 1484 пъти

Камбаните са забравеният туристически уникат на София

Има начин да се докоснете до 133 държави, без да напускате България и дори София. Това е най-големият „перкусионен инструмент” в Европа, а също така е уникален по рода си монумент и е забравеният туристически уникат на София. Не е в списъка на ЮНЕСКО, но е открит от генералния директор на световната организация през 1979 г. в полите на Витоша, за което свидетелства и специална мраморна табела, която ще видите на място. Много хора от Младост всеки ден или поне всеки уикенд тичат, почиват си, извеждат малките си деца на разходка, правят упражнения или опъват покривки за пикник в приятния му парк.

Монументът Знаме на мира, наричан напоследък за краткост и простичко Камбаните, включително и официално, се намира на 500 м от Околовръстното шосе на София малко след естакадата към Младост. И е нашата дестинация на деня и на уикенда в рамките на поредицата ни за икономичните, но много интересни маршрути в златната софийска есен. Това е единственият, освен монумента на Бузлуджа, бг обект, който представлява международна атракция от гледна точка на така популярния през последните години архитектурен туризъм. И е жалко, че никак не се рекламира по света и у нас.

Има удобна и добре поддържана отбивка, а точно до комплекса има и по-голям, веднага след нея, и по-малък паркинг при горния си вход. Удивително е, но без никаква реклама и без никаква грижа от страна на държавата, през уикендите идват семейства с малки деца и с кучета. И хлапетата, и домашните любимци си изкарват страхотно, не спират да тичат наоколо. Някои гости си правят барбекю в гората, а други карат мотори и дипове офроуд в околността, освен че посещават атракцията.
Невероятно е, но в подножието на видната отдалеч висока бяла кула, в четирите ниски части, образуващи кръг около центъра на архитектурната композиция, висят 133 камбани от цял свят.

Най-старата е на 1000 години!
Има съвсем малки камбани от далечни държави като Сейшелите или Исландия. Има и огромни и супер декоративни като японската, която е най-впечатляваща от всички. Интересни са камбаните от несъществуващи вече страни. Като Германската демократична република например или Чехословакия. Звучи актуално фактът, че венецуелската камбана е загубила парче от себе си, пък и не е единствената. И символите на други латиноамерикански и африкански държави са пострадали. Първата камбана след 1989 г. е поставена от името на  Ватикана. Тя е донесена лично от папа Йоан – Павел Втори при неговото посещение за извинение през 2002 г. Българската камбана тежи 1300 кг в чест на 1300-годишината на нашата държава. На места липсват донесените по време на четирите международни детски асамблеи камбани.

Още с влизането от малкия парк през стълбите към монумента, погледът спира върху важна табела. Тя позволява само на хлапетата да бият камбаните. Поривът обаче е неудържим и вероятно по тази причина наоколо надписите са по-благосклонни към възрастните. Забраняват само силното биене на камбани.

За огромно съжаление, музикалните композиции, които майстори перкусионисти изпълняваха преди години, вече не забавляват посетителите. Навремето централната камбанария образуваше нещо като оркестър с различните „гласове” на различните „инструменти”, разположени на върха й. Звукът на отделните камбани се сливаше в уникална музикална хармония.

Това е още една изпусната туристическа атракция, която можеше да прави милиони евро годишно за София, която бележи голям ръст на туристите, но не им предлага нищо особено, камо ли пък нещо уникално за посещение.
Не личи държавата и по-точно Министерството на културата, чиято собственост е този единствен по рода си в света комплекс, да полага грижи и за парка, който е обградил монумента. Той даже е орязан над три пъти по площ – от 380 на 105 дка, като в съседство са построени три затворени жилищни комплекса.

Все пак поне монументът не е сринат със земята, което се е предвиждало преди 24 години.
Приятната разходка до комплекса е интересна, както за софиянците, особено за по-новите жители на милионния град, така и за неговите други гости, идващи от наши и чужди места, много от които дори не подозират за неговото съществуване.
 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !