НАЙ-НОВИ
Светът е изправен пред нова заплаха -...
Водещи световни учени, сред които и нобелови лауреати,...
На 31 декември по БНТ гледайте...
По традиция в новогодишната нощ Българската национална...
Виненият туризъм тръгна от Източна Тракия
17.09.2020 18:07 | Видян 2179 пъти
Вероятно първият обект за винен туризъм у нас и първото своеобразно шато в България стана избата до село Еленово на италианския предприемач Миролио, който така издигна паметник на хобито си между градовете, в които са основните му текстилни фабрики. Според него и екипа му възпятото от Омир преди 3000 г. тракийско вино е идвало от тези места.
Но то е било толкова гъсто и сладко, че се разреждало в доза 1:20 във вода, за да му се наслаждават древните герои, описвани от най-легендарния поет и летописец на античността. И ако не вярваме на него, поне на сериозния Плиний Стари, който потвърждава информацията е редно да се доверим. На тази база преди 2 десетилетия текстилният магнат основа избата си у нас.
Изследва тероара и се оказва, че е уникален за България, за да могат да се отглеждат перфектни бели и червени вина. Прави шатото по тоскански: на върха на хълма Свети Илия, оградено от лозя. Само че той донася винарски занаят от Пиемонте – от подножието на Алпите, от прочутото с лозарството и винарството си местенце Алба. Наред с европейските сортове обаче, залага и на българските като Мелник, Мавруд, Рубин,Букет.
След традиционните вина, започва да прави и пенливи, ракии и дори орехов ликьор по италианска рецепта. Освен винарната, разработва и туристическата съставка на своя продукт. Освен винени турове, гостите могат да пробват и експертна дегустация, да половят риба, а за децата има мини зоопарк.
Столицата на винарството в Източна Тракия беше Сливен – градът, който дължи това на своя виден син и вече познат ви от нашите пътеписи академик Неделчев. Изучил се във Франция, той става баща на съвременното производство на алкохол у нас, а в годината на смъртта си успява да наложи като национална напитка гроздовата, вместо сливовата и другите плодови ракии, които са по-вредни за здравето.
Родният му град е известен най-вече със Сливенската перла, смятана до неотдавна за най-добрата ракия у нас. Вечната конкуренция с най-близкия областен център Ямбол се е пренесла на полето на виното, където той атакува мощно Сливен през последните години и справедливо му оспорва правото да се нарече винарска столица на региона. Местната изба всъщност е с 95-годишна история и е най-старата в цяла Южна България. Понеже вярват, че хубаво вино се прави от хубаво грозде, там разчитат на огромен масив от 10 000 дка собствени лозя.
Край Стара Загора е една от най-тренди избите в България в момента в село Горно Ботево. Там цитират като адвокат на производството си Аристотел, който преди 2400 години прочул местните вина. Четирима приятели се събират и решават да направят собствена марка, която така и кръщават. Засаждат европейски сортове, като много интересен е Пти Вердо, който е доста рядко срещан у нас. Освен 40 хектара червени, вече за засадени и 9 хектара бели край Любимец.
Много на мода е и имението Ейнджълс, известно със своите вина с конче на етикета. Откъде идва този символ? Ами избата е разположена край язовир Жребчево – едно невероятно красиво езеро. Той си заслужава посещението заради уникалните кадри, които можете да заснемете – особено по изгрев и по залез, на черквата във водите му. Тя носи името на български светец - Иван Рилски, и е на век и четвърт. Околността е интересна и с останките на римска крепост.
свързани новини
Сопот прави Карловски и червен мискет в шато, а енорезиденция до тракийските съкровища краси Розоват
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !