Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Новият хит в уеб измамите: нарушили сте карантината

отпечатай новината

21.09.2020 15:58 | Видян 1926 пъти

Новият хит в уеб измамите: нарушили сте карантината

Случаите на коронавирус по целия свят се увеличават отново и ситуацията е благодатна за всички, които печелят на гърба на пандемията. Оказа се, че новият хит в онлайн измамите са фишинг писмата, които съобщават за нарушена карантина – и, естествено, говорят за глоба, съобщава Technews.bg.

Преди 10 дена Андрю Хокинс получава странен имейл на служебната си поща. „Бихме искали да Ви информираме, че във вчерашния ден са регистрирани три Ваши напускания на дома в нарушение на наложената Ви карантина. Към Вашата сметка в gov.us е добавена глоба от $59”.

Андрю, подобно на други свои колеги, работи от къщи в условията на изолация, но не е карантиниран, разказва за случая The Verge. Затова бързо се досеща – това ще да е новият хит в уеб измамите: съобщение, че „сте нарушили карантината”.

В писмото Андрю е приканен да посети уеб адрес, който изглежда съвсем легитимно: „www.gov.us/coronavirus/penalty-payment/tracking” за повече информация. Но всъщност само изглежда така; всички знаем, че активна уеб връзка може да бъде вградена в какъвто и да е текст. В крайна сметка се оказва, че поканата към Андрю с привиден уеб адрес „www.gov.us” всъщност го води към su.onamoc.comano.us – домейн, който няма общо с правителствените служби и който е създаден с цел измама.

 

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !