Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Откриха няколко водни басейна на Марс

отпечатай новината

29.09.2020 11:45 | Видян 542 пъти

Откриха няколко водни басейна на Марс

Под повърхността на южния полюс на Марс има няколко водни басейна, твърди ново проучване. Откритията дават допълнителни щрихи към предишни проучвания, според които е възможно под повърхността на Червената планета да има соленоводно езеро, предаде бТВ.

Учените подчертават, че откритието на течна вода е от огромно значение за търсенето на извънземен живот подобен на този на Земята.

Откритието е направено от апарата МАРСИС – радар, който сканира повърхността на планетата. Той се намира на борда на летателната машина „Марс експрес“, който беше изпратен от Европейската космическа агенция в орбита около Червената планета.

Радарът изпраща вълни към повърхността на планетата, които отскачат и се връщат обратно към сензорите му. По този начин учените могат да надникнат в почвата на Марс, без дори да са кацнали на нея.

С помощта на тази технология учените открили един голям воден басейн под повърхността на марсианския южен полюс. Освен него били намерени и още други водни басейни, които образуват „петна“ под повърхността на планетата.

Според събраните данни басейните са пълни с изключително солена вода, което обяснява защо не са замръзнали дори при екстремно ниските температури на полюсите на Марс.

Учените смятат, че благодарение на солеността на водата е възможно тя да е запазила форми на живот от време, в което Марс е имал значително по-умерен климат и течна вода на повърхността.

 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !