Джорд Клуни не искал да се жени

Носителят на две награди Оскар“ Джордж Клуни...

Продължава разбивато на стълбите пред...

Втори ден продължава къртенето на каменните плочи на...

СДВР излъгала за намерени бомби преди погрома над протестиращите

отпечатай новината

20.10.2020 13:54 | Видян 316 пъти

СДВР излъгала за намерени бомби преди погрома над протестиращите

МВР не е представило никакви доказателства за твърденията си, че преди първото "Велико Народно Въстание" срещу кабинета на Бойко Борисов на 2 септември протестиращите са скрили коктейли "Молотов" и други самоделни взривни устройства в палатковите лагери пред Министерския съвет, СУ "Св. Климент Охридски" и Орлов мост.  

На първото заседание по делото, което гражданската организация "БОЕЦ" води срещу силовото ведомство с искане да докаже изказванията на ръководството си, не е присъствал негов представител. Това съобщиха от "БОЕЦ" на сайта си.  

"На делото от страна на СДВР не се яви никой, а "БОЕЦ" бяхме представени от Георги Георгиев. В хода на съдебното заседание стана ясно, че административният съд във Видин е уважил нашето искане и е изисквал от СДВР преписката, образувана след внасянето на заявлението ни по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

От представените документи е видно, че в нощта на 02 срещу 3.09.2020г. при разбиването на палатковите лагери не са намерени самоделни взривни устройства, не са иззети такива и не е образувано нито едно досъдебно производство в тази връзка. Приложени са справки от всички Районни управления на територията на СДВР", пишат от организацията.

"Като част от организаторите на протестите и блокадата на Орлов мост "БОЕЦ" знаехме, че това са гнусни лъжи, имащи за цел да оправдаят полицейското насилие и бруталните действия на МВР, както и да омаскарят и представят нас, протестиращите, едва ли не  като терористи. МВР в ролята на кафява медия и бухалка на мафията!", коментират още от гражданското сдружение.

След първото „Велико въстание” СДВР даде брифинг на 3 септември, на който шефът на столичната полиция Георги Хаджиев заяви, че в палатките са скрити и намерени самоделни взривни устройства и коктейл „Молотов”, които са били предназначени за използване срещу полицията. Това е дало основание на МВР за извършения погром върху мирно протестиращите граждани, за разбиване на блокадите и за унищожаване на палатковите лагери.

„Широко прокламираните палаткови лагери се оказаха много добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства и на павета. След като установихме, че част от самоделните взривни устройства се вадят от палатковите лагери, взехме решение и в 03.00ч. стартирахме операция по премахването на блокадите на Орлов мост и СУ”, каза Хаджиев на 3 септември.

На 07.09.2020г. БОЕЦ внася заявление по реда на Закона за достъпа до обществена информация до СДВР, с което се изисква  информация за „намерените“ взривни устройства, за начина, по който те са иззети и за броя на образуваните досъдебни производства в тази връзка. След мълчалив отказ, БОЕЦ завежда дело в Административен съд - Видин, първото

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !