Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Весо Овчаров постави нов рекорд в парапланеризма

отпечатай новината

23.10.2020 11:33 | Видян 1922 пъти

 Весо Овчаров постави нов рекорд в парапланеризма

Е дин от най-добрите български парапланеристи Веселин Овчаров реализира нов национален рекорд. Той успя да прелети разстоянието от 480 км. за 10ч и 55 мин. Атлетът на RedBull успя да постави рекорда в Бразилия.

Весо Овчаров разказва за новия си национален рекорд в интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg и „Вдъхновените“

„Рекордът го направих на третия пореден ден с пълен престой във въздуха – за това време прелетях над 1200 км.

Летим в северната част на Бразилия и условията тук са изключително натоварващи, все едно си в едно бурно море и няма как да се отпуснеш за момент“, разказва световният рекордьор по акропарапланеризъм Весо Овчаров.

По време на полета си Весо прелита три щата.

„След като кацнах след 11-часовия полет стъпих перфектно на крака, но не успях да направя и две крачки, буквално получих технически нокаут“, допълва още той.

За да успее да прелети дългото разстояние, българският парапланерист излита рано сутрин, а именно тогава оцеляването във въздуха е много критично, тъй като условията са изключително слаби.

„При завършване на полета се качвахме към едно голямо плато, което беше много обширно и почти нямаше къде да се кацне. В тъмнината приземяването ставаше все по-рисково, защото ако кацнеш някъде в горите може прибирането да трае дни“, казва Весо.

Тази зона ограничава парапланериста да направи мечтаните 500 км. във въздуха, но въпреки това все още има надежда да подобри и световния рекорд.

„Общо взето сме като в един хубав омагьосан филм - опитваш се всеки ден да стигнеш по-далеч в епизода“, споделя Весо Овчаров.

През 2018 г. българинът постави световен рекорд в акробатичния парапланеризъм (изпълнение на точно определени маневри) – превъртайки се през своето крило цели 613 пъти. Той е живото доказателство, че за мечтите няма граници.

Снимки от поставянето на рекорда можете да разгледате в нашата Галерия !

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !