Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Пламъци по сцената за Деян Донков

отпечатай новината

28.10.2020 12:14 | Видян 930 пъти

Пламъци по сцената за Деян Донков

Животът и кариерата на блестящия актьор и режисьор Деян Донков представя театроведът Димитър Стайков в нова книга – „Пламъци по сцената“. Томът излиза с марката на издателска къща „Труд“.

Актьорът е любимец на мнозина със своята експресивност, с таланта и многообразието на персонажи, които е в състояние да пресъздаде. Някои все още помнят как на церемонията в театър „Българска армия“ за награждаването със статуетките „Аскеер“ през 2011 г. Динката внезапно сграбчи с две ръце бялата си тишъртка и я разкъсва, оголвайки мускулестото си тяло. 

На фланелката бе написано: „Звездите се раждат, не се правят“. Актьорът хвърли парчетата от дрехата към зрителите и, както се разбра по-късно, той е предал остатъците от тениската на майката на първия си син – актрисата Анастасия Ингилизова, която знаела, че в този момент момченцето гледа церемонията на тв екрана. Динката оставя малко по-различен завет на сина си Деян-младши: звездите не се раждат, а се създават с много труд, плам и интуиция...
Журналистите и зрителите харесват тази негова огненост в играта на сцената. 

В ролята на Дон Жуан Донков е обзет от демони; магнетична харизма и енергия отличават партньорството му със Снежина Петрова в „Г-ца Юлия“; раздаващ се до дъното на душата си в името на свободата, освободена от забрани и условности, е неговият Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо“; в „Калигула“ назовават играта му изпробване на границите, неистовост и граничност на сцената.

Деян Донков заслужено е първият носител на наградата за ярко постижение в театралното изкуство на фондация „Проф. Крикор Азарян”, връчена му на 15 март 2018 г. на сцената на едноименния театър в НДК по време на емоционално тържество по повод 84-годишнината от рождението на големия режисьор.

В книгата, разбира се, има и много любопитна информация за семейството му, за отношенията с Радина Кърджилова, за любовта към синовете му...

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !