Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Божана Апостолова грабна Перото за цялостен принос

отпечатай новината

10.11.2020 17:12 | Видян 529 пъти

Божана Апостолова грабна Перото за цялостен принос

Романът „Поразените“ на Теодора Димова е победител в категория „Проза“

„Вече 30 години издавам само българска литература с единствено желание – духовният ръст на българите да се чуе по света и България да качи няколко стъпала нагоре. Издала съм повече от 1300 книги и на всяка една от тях съм се радвала като на свое внуче.

Пожелавам си и за в бъдеще да се раждат талантливи хора, които да продължават да пишат“, с тези думи изтъкнатата издателка, поетеса и писателка Божана Апостолова прие наградата за цялостен принос за 2020 г. на Национален център за книгата и Литературен клуб „Перото“ в НДК.

Теодора Димова стана лауреат на наградите „Перото“ в категория „Проза“ с романа си „Поразените“. В категория „Поезия“ отличието спечели Белослава Димитрова за стихосбирката си „Месо и птици“. Романът „Странстващият албатрос“ на Деметра Дулева е победител в категория „Дебют“.

В категория „Детска литература“ призът отиде при Цвета Брестничка и книгата „Небивалици с буквите от А до Я“, илюстрирана от Албена Каменова. За публикувания поетичен превод от български на румънски език на „Разкопчаване на тялото“ от Аксиния Михайлова наградата в категория „Превод“ получи Ирина Некит.

„Надявам се много хора да посегнат към номинираните и наградените книги и да ги прочетат, защото смисълът на всяка награда е именно да насочим светлината към тези малки бисери, които има в българската литература“, призова Светлозар Желев, ръководител на Националния център за книгата.

Източник: Monitor
Снимка: НДК

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !