Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Сън, творчество, пасианси, дневник за дълголетие: какво да правим с времето в карантина

отпечатай новината

23.11.2020 13:36 | Видян 1081 пъти

Сън, творчество, пасианси, дневник за дълголетие: какво да правим с времето в карантина

В пролетната ни поредица предложихме лайфхак, свързан с писането на дневник, което става актуално и не се приема за инфантилно, за да поддържаме психиката си в баланс, което е трудно в карантинни времена, особено ако започваме записките за всеки Божи ден с това какво ДОБРО ни се е случило.

Оказва се, че писането на дневник, описването на спомени, вече доказано удължава живота. Това е един от лайфхаковете за дълголетие, които предлага чл.-кор.проф.д-р Владимир Анисимов. Според него няма нищо, което удължава живота с работещ ум повече от творчеството във всичките му форми.

Оказва се, че носителите на Оскар в Западния свят и народните артисти в Източния, каквито имахме и ние по соца, живеят много по-дълго от останалите си колеги - и ние си имаме пример - Стоянка Мутафова си отиде на 98-ата година от живота. Същото важи и за учените: най-дълголетни са Нобеловите лауреати, следвани от академиците, професиорите и т.н. Образованите хора живеят повече от необразованите.

В Санкт Петербург - руската културна столица например, има 40% висшисти, а средната продължителност на живота е цели 3 години по-висока от средната за страната на Путин. Най-изненадващите данни, които предоставя учения са за живота на арфистите - предимно това са дами, 40% от които се оказва, че надживяват 90-годишна възраст.

Не е ясно защо точно този инструмент осигурява най-голямо дълголетие, ала е факт. Може би заради неговия релаксиращ звук, който се получава при полегатите движения с погалването му от изпълнителите.Интересно е, че реденето на пасианси също минава към раздела творчество и наука, защото и то прави живота по-дълъг.

Друго подобно, на пръв поглед безсмислено занимание като попълването на кръстословици също се оказва не просто дълголетническо, а супер полезен имунитет срещу деменция, проблеми с психиката и мозъка и т.н. Двете са чудесен лайфхак за времето в карантина: можете да наваксате за много време и да докажете как всяко зло излиза за добро.Дълголетието, разбира се, зависи в още по-голяма степен от съня.

продължи >>

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !