Гришо качи секси французойка в...

Григор Димитров си тръгна от парти в Монте Карло, където...

Шолц увери китайски студенти, че не...

Германският канцлер Олаф Шолц увери днес китайски...

Pfizer може да произведе само половината от обещаните дози ваксини до края на годината

отпечатай новината

05.12.2020 15:55 | Видян 1449 пъти

Pfizer може да произведе само половината от обещаните дози ваксини до края на годината

Фармацевтичната компания Pfizer може да произведе само половината от обещаните 100 милиона дози ваксини преди края на годината, предаде manager.bg. Причината за това са проблеми във веригата за доставка на суровини, информира eleconomista.es.

Първоначално Pfizer планираше да разпространи 100 милиона от своята ваксина срещу Сovid-19, която вече е разрешена в Обединеното кралство и очаква скорошно разрешение в САЩ и Европа, но сега се ангажира да произведе едва 50 милиона преди края на годината. Въпреки това, фармацевтичната компания поддържа своите прогнози за производство на повече от 1 милиард дози до 2021 г., когато ще започне реалната глобална кампания за имунизация срещу вируса.

"Закъсняваме. Някои от първите партиди суровини не отговаряха на стандартите. Разрешихме проблема, но за сметка на времето, което ни беше нужно за да достигнем прогнозите", призна служител на Pfizer пред The ​​Wall Street Journal.

Ваксината разчита на суровини от САЩ и Европа и достигането на мащаба, необходим за масово производство на флаконите, започва да се усложнява през ноември. Ваксините изискват разнообразен брой сложни съставки като антивирусни агенти, антисептици, стерилна вода или фрагмент от РНК на SARS-CoV-2.

Говорител на Pfizer припомни, че скоростта, с която е изследвана и разработена ваксината, е безпрецедентна. Само за десет месеца производителят на лекарства е тествал отговора на ваксината, докато е стартирал голяма операция за нейното производство и разпространение по целия свят, което обикновено отнема поне десетилетие. Опитите на ваксината с 44 000 души по целия свят показаха, че тя е ефективна при 95% от случаите на COVID-19.

Сглобяването и разпространението на препарата ще се извършва от два центъра на Pfizer в Мичиган (САЩ) и Puurs (Белгия).

Междувременно стана ясно, че британската национална здравна служба ще започне да изпълнява програмата си за ваксиниране срещу коронавируса от вторник, след като бъдат доставени първите дози от ваксината, предаде ДПА. Агенцията припомня, че Великобритания беше първата страна, която одобри ваксината на Pfizer и BioNTech, която сега се проучва и от американските, и от европейските регулаторни органи.

Около 800 000 допълнителни дози от ваксината, която ще бъде използвана по програмата, се очаква да пристигнат в страната следващата седмица. До края на годината ще бъдат доставени милиони дози. Ваксината ще бъде поставена първо на хората, които живеят или работят в старчески домове, както и на хората над 80 години и на здравния персонал, който е изложен на най-голям риск. Ваксинирането ще става в 50 болнични центрове из страната заради необходимостта тя да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !