Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Микеле Плачидо: Завърших филма си за Караваджо

отпечатай новината

05.01.2021 15:49 | Видян 1303 пъти

Микеле Плачидо: Завърших филма си за Караваджо

Италианският актьор и режисьор Микеле Плачидо завърши снимките на филма „Сянката на Караваджо”, съобщава самият той в интервю пред руската агенция ТАСС. По думите му, за филма той е бил вдъхновен от собствената си младост, когато е участвал в студентските протести в Европа през 1968-1970 г.
„Отдавна мечтаех да направя филм за художника, отстоявал своята свобода и социални права. Отне ми време, с годините натрупах нужния опит, за да осмисля връзката между изкуството и свободата – казва Плачидо. – Интересуваха ме чувствата и мотивите му, защото за мен Караваджо е олицетворение на собствената ми младост.“
Плачидо разказва как като млад пристига в Рим от южната италианска област Апулия и постъпва първо на служба в полицията. По-късно е приет за студент в Националната агадемия за драматично изкуство. Това се случва през 1968-а – годината на усилени студентски вълнения в цяла Европа.
„Искахме да осъществим културна революция. Борехме се за правата на виетнамския народ, бомбардиран от американската армия, за правата на чехословашкия народ, попаднал под веригите на съветнските танкове. Ние, младите хора, тогава протестирахме против репресиите на властите. И Караваджо се е борел за свобода“, казва Плачидо.
Филмът, чиито сценаристи са Сандро Петраля, Фидел Синьориле и самият Плачидо, разказва живота на Караваджо като детективска история.
„В основата е реалната съдба на великия художник, чийто живот е белбязан с множество черни петна. И до днес не знаем как и къде е умрял. Има сведения за последните дни от живота му – той е получил помилване от папата, защото е бил обвинен в убийство и осъден на смърт, заради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като благодарност за помилването. Няма данни какво се е случило с тялото му. Има предположения и ние излизаме със собствена версия“, разказва Плачидо.
„Сянката” във филма не е само сянката на престъплението, която виси над художника, но и папският агент, който наблюдава Караваджо през цялото време. Именно през погледа на агента е описана личността на живописеца.
Подготовката за снимките, включително проучването на архивните материали, е отнела четири години. Началото на снимачния процес трябвало да бъде поставено през февруари, но тогава в Италия започва пандемията. Затова снимките започват едва през септември и завършват в края на ноември.
„Сянката на Караваджо” е копродукция на „Чинечита” и френски продуцентски къщи.
Макар Плачидо да вижда преимуществата на стрийминг платформите, той смята да пусне филма в класическо разпространение – премиера на фестивали, а после – в киносалоните по цял свят. Засега не е ясно кога филмът ще бъде представен пред широката публика.


автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !