Евровизия ще се проведе с публика в...

Организаторите на конкурса Евровизия 2021 обявиха, че...

Бизнесмен купи джип за половин милион...

Докато част от чалгарките недоволстват срещу затварянето...

Февруари на Камен Калев открива София филм фест

отпечатай новината

14.01.2021 13:40 | Видян 182 пъти

Февруари на Камен Калев открива София филм фест

Българската премиера на селектираната за Кан 2020 творба е на 11 март. В главната роля е големият актьор Иван Налбантов
Новият Новият филм на режисьора Камен Калев – „Февруари“, ще открие юбилейното 25-о издание на София филм фест. Българската премиера на селектираната за фестивала в Кан 2020 лента ще бъде на 11 март в Зала 1 на НДК.

Най-новият филм на автора на „Източни пиеси“ и „Островът“ беше представен първо в Works in Progress на 17-ия форум „София мийтингс 2020” и получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020. Най-авторитетният филмов фестивал в света миналата година бе отменен поради пандемията от COVID-19, но организаторите оповестиха избора си на филми за основната конкурсна програма, за да дадат шанс на тези творби да намерят по-нататък своята фестивална съдба и възможност за разпространение.„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев – един от най-талантливите и успешни режисьори от новата вълна в българското кино. Историята в творбата проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Пътят изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, ала по всяко време сякаш


Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта… Главната роля във „Февруари“ е поверена на големия актьор Иван Налбантов. Творбата е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films), финансирана е с подкрепата на Националния филмов център и „Евроимаж”. Световен разпространител е френската компания Мементо Филмс Интернешънъл (Memento Films International).

Камен Калев е познат на публиката в Кан още от 2005 и 2007 година, когато представя в рамките на Седмицата на критиката късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“ (в съавторство с Димитър Митовски). Пълнометражният му дебют „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, стартират като проекти от „София мийтингс“. И двата филма участват в Петнайсетдневката на режисьорите в Кан, съответно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев отново е в Кан като

режисьор на фрагмент от филма-омнибус  „Мостовете на Сараево“. През 2020 година най-новата му творба бе включена в официалната селекция и привлече вниманието на световните киноспециалисти към България. Филмът участва във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и др. През ноември миналата година бе представен и в Токио, където през 2009 година Калев спечели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !