За първи път от 50 г. цели 366 филма...

Общо 366 продукции имат шанс да получат номинация за...

Принц Хари рапира в тв шоу в САЩ

Британският принц Хари, който напусна Англия и се...

Рязко поскъпват основни храни: 23% олиото, но и захарта, брашното, покрай тях и другите

отпечатай новината

16.01.2021 11:53 | Видян 684 пъти

Рязко поскъпват основни храни: 23% олиото, но и захарта, брашното, покрай тях и другите

Сериозно оскъпяване на голяма част от основните храни, които се търгуват на стоковите борси предизвика коронавирусната пандемия и последвалите я икономически проблеми.

Рекорден скок на цената е отбелязан при слънчогледа на международните борси – 90%, докато суровият петрол е ударил историческо дъно през пролетта.

По думите на изпълнителния директор на Софийска стокова борса Васил Симов, цитиран от „Сега“, изключително трудната година, блокираната дейността на много пазарни субекти се е отразило и на останалите бизнеси у нас и навсякъде по света, довело и до много аномалии в цените

Принудителното затваряне на различни бизнеси се е отразило не толкова върху обемите на търговия, колкото върху цените им, показва анализ на Софийската стокова борса. През 2020 г. на ССБ са сключени сделки за 446.2 млн. лв., а през 2019 г. оборотът е бил 445.7 млн. лв.

Цената на слънчогледовото олио на борсата в Ротердам се е повишила през миналата година с 32%, ав България поскъпването на олиото е с 23% на едро. На дребно повишението на цената е с около 40 стотинки за литър. Захарта е поскъпнала

 

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !