Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Неочаквани признания от Камен Алипиев...

В „Моето ново Аз“ ще проследим трансформацията на една...

Юлиан Вергов превзема София филм фест

отпечатай новината

19.01.2021 12:02 | Видян 919 пъти

Юлиан Вергов превзема София филм фест

Юлиан Вергов завладява Международния конкурс на предстоящото 25-о издание на София Филм Фест. Това стана ясно, след като организаторите съобщиха кои са първите две заглавия, които ще влязат в надпреварата. Това са „Петя на моята Петя“ и „Уроци по немски“, в които обичаният актьор изпълнява ключови роли.

„Петя на моята Петя“ има дълъг път към големия екран. Филмът, режисиран от Александър Косев по сценарий на Нели Димитрова и Валентина Ангелова, трябваше да открие СФФ миналата година, но световната пандемия не позволи това да се случи.

Самият сюжет пък повдига завесата на миналото, за да представи на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

Подходът в създаването на филма е да свърже бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата – както е представена във филма – мъдра и митична.

„Петя на моята Петя“ задава въпроси, а съвременната Петя от филма трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта – дали да избере живота или да последва любимата си поетеса Петя Дубарова…

Филмът има субсидия от Националния филмов център на нискобюджетна сесия и е подкрепен от Община Бургас. Заснет е за по-малко от месец, изцяло в морския град от оператора Иван Вацов. Продуцент е Николай Урумов, а ко-продуцент - Кръстьо Ламбев. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова (познаваме я от ролята й в „Маймуна“ на Димитър Коцев - Шошо), Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов и др.

С награда за най-добър актьор пък си „тръгна“ Вергов от Кайро, където неотдавна бе представено второто заглавие – „Уроци по немски“. Филмът е пълнометражен дебют за Павел Веснаков, в чиято биография влиза и приз Джеймисън за най-добра българска късометражка от 2011 г. („Влакове“).

„Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen Film & Media) и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов и др.

„Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в „Уроци по немски“ се опитва да тръгне“, казва самият Веснаков.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !