Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Пощенска кутия за приказки съди БГ сайт за кражба

отпечатай новината

24.02.2021 11:51 | Видян 575 пъти

Пощенска кутия за приказки съди БГ сайт за кражба

Платформа, предназначена за сънародниците ни в чужбина, излъчва неправомерно записи на проекта в продължение на години. Успешният проект на Гери Турийска „Пощенска кутия за приказки“ е станал "жертва" на кражба. За това съобщи създателката му в социалните мрежи, като обяви, че роден сайт е излъчвал неправомерно записи в продължение на три години. Става въпрос за платформата bgtime.tv, която е предназначена по дефиниция за сънародниците ни зад граници, но може да бъде гледана и у нас. За достъп до съдържанието, качено в нея, се заплаща абонамент. Самият сайт обаче не е уредил правата на записите на „Пощенска кутия за приказки“, които излъчва.

„Изненадата за мен и екипа ни беше, че наши видеоклипове, качени за безплатно гледане в YouTube, с участието на Койна Русева, Юлиян Вергов, Любен Дилов, Мария Силвестър, Александър Кадиев, Цветелина Цветкова, Димитър Калбуров, Мария Илиева и др. са били монетизирани и предлагани с търговски параметри от bgtime.tv от 2018 година насам без наше знание или разрешение. Това не би било проблем, ако някой се беше свързал с нас, за да предложи споразумение или да потърси разрешение за ползването им, защото мисията ни не се е променила през годините – искаме да популяризираме новата българска литература по всички възможни начини, навсякъде по света“, обясни Турийска.

С екипа й са се свързали с bgtime.tv, откъдето обяснили, че целта им е да дадат сцена на родното изкуство, като го промотират по целия свят. „Това обаче не обяснява факта защо са пренебрегнали българското, европейското и световното законодателство и освен нашите продуцентски права са нарушили куп авторски, изпълнителски и сродни такива, и то не веднъж, а многократно за последните 3 години, предлагайки за платено гледане 48 видеа на „Пощенска кутия за приказки“, допълва още Турийска. Тя вече се е свързала с адвокат и след като от bgtime.tv отказали да приемат наличието на проблем, авторката на „Когато живееш с котка“ ще потърси правата си в съда.

„Представете си, че сте си построили къща. Тухла по тухла, тревичка по тревичка сте създали мечтания си дом. Създали сте го след десет години яко бачкане, лишения, с пот на челото и наистина се гордеете с него. Не щеш ли, един ден се прибирате в къщата си и намирате друго семейство там – опънало софра, поканило гости, пие от вашите чаши, къса от вашите череши, лежи на вашата трева. Шокирани сте – питате „Кои сте вие?“ и получавате отговор „Ами, видяхме, че къщата е тук, много ни хареса, нямаше никого, та решихме да я използваме“. Какво бихте направили? Бихте ли се обадили в полицията? Според закона на цивилизованата част от света, авторското право и сродните му права, както и продуцентското право са изключително важни и всяка арогантна злоупотреба с тях рано или късно води до справедливост“, категорична е Гери Турийска.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !