Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Какво ще стане с БГ империята на Келнер: Telenor и bTV

отпечатай новината

29.03.2021 18:24 | Видян 3100 пъти

Какво ще стане с БГ империята на Келнер: Telenor и bTV

Трагична катастрофа с хеликоптер в Аляска отне живота на чешкия милиардер Петр Келнер и четиримата му спътници, съобщи Ройтерс. Информацията е потвърдена от компанията му PPF. Инцидентът станал в събота, когато летателният апарат, с който пътувала групата, се разби край един от глетчерите в американския щат. Кой обаче ще наследи бизнеса на най-богатия чех и в частност българския сегмент от империята му?  
Напомняме, че през 2018г. Келнер стана собственик на Telenor в България. Той придобива бизнеса на норвежкия телеком у нас, Унгария, Сърбия и Черна гора. През октомври 2020 г. магнатът чрез своята PPF Group купува международната група Сентръл Юропиън медия ентърпрайзис (СМЕ) за 2,1 млрд. долара (1,15 млрд. евро). В нея освен bTV Media Group  са още 4 телевизионни компании в Чехия, Словакия, Румъния и Словения.
Според Форбс капиталът на загиналия бизнесмен възлиза на 17,5 млрд. долара. Други източници твърдят, че нетното му състояние е на стойност близо 19 млрд. долара. Общата стойност на империята му възлиза на 45 млрд. евро.  Дали сега българските авоари ще бъдат управлявани от семейството му или пък неговите близки ще се отърват от тях?  Опитът показва, че в Източна Европа  подобни бизнес империи трудно оцеляват без своя бос.  Примерите за това са много. А в българския случай веднага може да се посочат историите на:  Илия Павлов, Георги Илиев,  Емил Кюлев и много други. Има видима разлика със Западна Европа и САЩ, където натрупването на капитала има дълга и поетапна история. Така например концернът  FIAT  се управлява от едно семейство повече от 122 години, а сега е обединен с Peugeot и Citroen.
Келнер оставя след себе си 4 деца  - всички от настоящата му съпруга Рената Келнерова. През 2009 г. по инициатива

продължи >>

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !