Ето го зетя на Стоичков

Новият зет на футболната легенда Христо Стоичков е...

Родни звезди се страхуват от коклюша...

Не крийте, че не ваксинирате децата си!, призовава...

Как се отличава доброто манго: Какво да правим с времето в карантина

отпечатай новината

08.04.2021 09:55 | Видян 701 пъти

Как се отличава доброто манго: Какво да правим с времето в карантина

Когато човек е принуден да превърне пазаруването в своето единствено, при това често седмично, удоволствие, тогава той може наистина да му се посвети и покрай цялата работа да научи разни работи. Днешният ни лайфхак е посветен на един плод, който е световен хит, докато у нас е пренебрегван. Става въпрос за мангото. За мнозина то се появи първо като име покрай етикети на една от безалкохолните напитки в началото или средата на 80-те години. Но чак демокрацията ни го донесе в натурален вид.
За разлика от папаята няма да предизвикате разстройство, ако изядете повече от 1, нито пък не е за препоръчване да го правите по други причини, както е за авокадото - вече сме писали.
Мангото се оказва най-скъпоценния плод в света - 12 бройки достигат цена от 50 000 долара на търг в Австралия, а в Япония 1 бройка държи рекорда с 4000 долара.
Всъщност, дори масовото манго е с много различни цени според сорта. 
Не знаем дали ви е правило впечатление, но има 2 основни и 1 граничен вид. Евтиното е бразилско, жълтеникаво на цвят. По-ценно е перуанското, което е със средна цена и е златисто отвън.  Скъпите са от Тайланд - зелено с червено на повърхността.
Някой ще се запита защо изобщо мангото е чак толкова скъпо: за разлика от цитрусите например, които тази есен-зима бяха рекордно евтини, и растат в околните страни, мангото идва с презокеански полети, особено тайландското като най-ценно, макар и недозряло, когато го получаваме в Европа. Така че далеч не ядем най-доброто, каквото и да е - южноамериканско или азиатско.
Интересно е да знаете също, че то е сериозен конкурент на ябълките по отношение на чудодейното вещество пектин, с което е изпълнено. То подпомага храносмилането и е твърде важно особено за хората, които имат проблеми със стомаха. Лековито е направо.
Хубавото манго трябва да ухае на хвойна при върха си.
В 1 плод се съдържа 3/4 от дневната необходима ни доза витамин С, независимо дали е евтино или скъпо.
В 1 плод се съдържа 1/4 от дневната необходима ни доза витамин А.
Освен като десерт, колкото и да е неправилно според някои учени да ядем плодовете на края на храненето, мангото е прекрасно за салата. В Перу го предпочитат в смес с мариновани скариди, чери домати, зеленажи, например спанак.
Като сос мангото е перфектно за заливане на пилешки кълки, печени на бавен огън - 8 часа.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !