Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Има ли разлика в качеството и вкуса между обикновени, био-, мини- и червени банани

отпечатай новината

10.05.2021 00:52 | Видян 1070 пъти

Има ли разлика в качеството и вкуса между обикновени, био-, мини- и червени банани

Веригите напоследък посвалиха цените на бананите, които се оказа, че внасяме повече от домати у нас, така че лайфхакове за тях идват точно навреме. Този плод е чудесна цяла закуска, тъй като заменя лошите въглехидрати, които обикновено хапваме надве – натри. Особено, ако добавим малко мед – получава се идеална комбинация, която зарежда с енергия за дълго, идеална е и преди работа, и преди учене, и преди тренировка – фитнес маниаците я обожават, човек няма нужда от друго до обяд. Същото важи, ако банана, с малко мед или без, го вземете за следобедна закуска.

В задачата се пита – има ли смисъл да се охарчваме за по-специални сортове банани? Верни ли са легендите, че големите от супера на ниската цена се отличават по качество и вкус, давали ги на животните в страните, където се произвеждат и т.н.?

Вие питате – ние отговаряме, както се казваше една популярна рубрика при соца.

Първо, основният сорт банани е Кавендиш. Дълга история е защо носи това претенциозно име, по-известно като название на хотел в Кан. И не е от особено значение. Поне 50% отгоре струват мини-бананите, които се наложиха още в началото на новия век като моден тренд от деликатесните магазини като Далмайр в Мюнхен и Майнл във Виена. Обикновено над 2 пъти по-скъпи от обикновените са био-/органик бананите, за които легендата е, че растат само на екологично чисти площи, не се обработват с никаква химия и т.н. А даже и 6 пъти по-скъпи от нормалните са червените банани.

Второ, няма никаква практическа разлика в хранителните качества на бананите, даже във вкуса, независимо кой сорт ще изберете и това даже официално беше доказано при специални научни изследвания. Даже най-скъпите – червените банани, обикновено трябва да се оставят седмица да дозреят у дома преди консумация, за да не бъдат прекомерно твърди. Иначе ще се ядосвате, че сте дали маса пари за нещо, което не ви харесва, когато го ядете. В страните – призводители всички споменати видове се продават за едни пари.

Трето, всички банани се обработват химически. Причината е, че всички се берат зелени. Оттам попадат в складовете, където ги слагат във вана за миене. После ги третират с препарати срещу гъби, плесени и бактерии, обикновено групирани по 6 бройки. Причината е, че по кожицата им винаги се развиват микроорганизми, често дори и след обработката, докато средно 3 седмици ги транспортират от страните – производители до Европа, въпреки че и на борда отново ги подлагат на инсектициди, за да не гният.

Въпреки че руско научно лабораторно изследване категорично доказа, че в бананите и обвивката им няма вредни и опасни за човека вещества, за всеки случай се препоръчва преди консумация у дома те да бъдат грижливо измивани, а най-добре да бъдат накисвани достатъчно дълго време, както сме ви съветвали неведнъж. Така премахваме и последните останали микроорганизмихи плесени по кората, които пък се получавт при транспортирането от корабите до логистичните центрове, оттам до хипермаркетите и в тях самите, когато ги опипват хиляди ръце.

Работи ли против почерняването обвиване на дръжките на бананите в найлон? Не, не помага. Гният си.

Вярно ли е, че въглехидратите от тях бързо се усвояват? Да, затова са добър заместител на бялата кристална захар и бодибилдърите са луди по тях.

Вярно ли е, че в страните – производители в Латинска Америка ги ядат зелени? Да, вярно е – в суров вид като зелени те съдържат най-много полезни вещества, много са полезни срещу язви и всякакви други проблеми и заболявания на храносмилателната система, за контролиране на метаболизма – т.е. против напълняване, както и за баланс на захарите. Истината е, че в страните – производители обаче най-много обичат да ги пържат, което не е полезно. Често бананите там, а те са без пари в сравнение с цените в Европа и особено в България, както се казваше и във фирма Дами канят, заменят хляба. Пак заради бързо усвояване на въглехидратите.

Вярно ли е, че с обикновените банани, каквито ни продават, си хранят животните в страните – производители? Не, много по-скъпо е от фуража там.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !