Златна тоалетна за 10 милиона долара...

Златна тоалетна, оценена на 10 милиона долара, ще бъде...

Камелия извади гърдите сутрешно

Фолкдивата Камелия за пореден път успя да събуди...

Защо може да се отровим с „фрути ди маре”: Какво да правим с времето в карантина

отпечатай новината

13.05.2021 09:08 | Видян 1090 пъти

Защо може да се отровим с „фрути ди маре”: Какво да правим с времето в карантина

Морските продукти – така наречените „фрути ди маре”, които нашега ще определим като „морски дреболии”, са смятани за една от най-полезните храни. Това е така заради голямото количество белтъци. В калмарите – най-неизисканите от тях например, те стигат до 32%. По-малко са октоподите, но в тях, както и в стридите например изобилства важните витамин В12. Той и цинкът – толкова важен за имунитета ни, както сме писали в тези безкрайни коронавирусни времена, са щедро количество и в така изисканите стриди, смятани освен за белег на принадлежност към висшето общество, и за възбуждащи – задължителни за знаменитите плейбои от Казанова насам.

Но за всичко си има чалъм, модерно казано – лайфхак. Много е важно да знаете, че любимата ни фраза, че „само дозата е отрова”, позната още от времената на чревоугодници като древните римляни, е безкрайно вярна точно в този случай.

Едно от най-неприятните състояния, в което можем да изпаднем е така нареченото белтъчно отравяне. То не е шега работа. В някои случаи стига до кома. В други не е по-леко от коронавирусната зараза.

Как се получава? Вариантите са два. Единият е вследствие на неправилно третиране като например почистване, но има и ужасни случаи, когато настъпва парадоксално и е напълно неочаквано.

Вторият вариант е напълно очакван. Той е при преяждане. И не е характерен само за мидите. Шокът може да настъпи след всяка морска храна. Ефектът е бърз и невероятно изтощителен за организма – и за физиката, и за психиката. Не минава нито бързо, нито лесно. Често води до твърде неприятни усложнения.

За да се предпазим, съветите са два – не ядем „фрути ди маре” на съмнителни, нехигиенични, неавторитетни, непрепоръчани места и не ядем много от тях – много значи всичко, което е допълнително върху една скромна порция. Ако ви се струва недостатъчно, повтаряйте си така обичаната от богатите и известните мисъл, която ние научихме, когато правихме интервю с Лаура Биаджоти: „Малкото е красиво”. Е, в случая с морските дарове точно това е формулата на живота и здравето.

Друг лайфхак е свързан с избора ни на такъв тип храна. По-малко хора избират така наречените „коктейли” – или мешаница от „фрути ди маре”. Повечето обаче, неволно и неосъзнато, попадат на тях, когато си поръчват нещо с „морски дарове” в ресторанта: ризото, пица, паста, друго. Първият съвет – и за двата варианта – е да не очакват много.

В евтините пакети бъка от фалшиви стриди, най-често направени от „ракови пръчици/пръстчета”, които на практика се явяват боклука на рибопреработващите предприятия, както сме писали за пилешките „нагети” – БОЙКОТ НА ГРАДУС – те пък са боклукът на месопреработвателите. Също така намиращите се в тези торбички с уж морска храна миди и други „фрути” са продукт на изкуствено производство.

Ако вземаме за вкъщи пакет, хубаво е да погледнем също дали количеството лед е, както се получава де факто 18% или пък е па наука и де юре 7%. Защо ли? Защото си е жива измама, която плащаме достатъчно скъпо даже при евтините „модели”.

В по-скъпите обикновено предимството е на калмарите, а те – по ирония на съдбата, също така най-силно и най-неприятно миришат – та „издават четата”, ако позволите шегата. Защо? Защото са най-евтини и заемат най-много площ. Ако ще купувате, задайте въпрос: „Командорски ли са”. Понеже ще стреснете с познания кои са най-добри продавача, като нищо ще ви препоръча възможно най-вкусния, вместо какъвто падне „коктейлен” плик. За съжаление, даже в по-скъпите морски дреболии превишават количествата кадмий и дрожи. Това пък е лошо, защото повишава риска от проблеми и заболявания на сърцето, храносмилателната и отделителната система, особено на органи, толкова уязвими за коронавируса като съпътстващи – примерно черния дроб, отмиват калция, който е толкова важен за костите ни.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !