Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Канцерогенни са над 50% от мебелите заради формалдехид от производители - измамници

отпечатай новината

08.06.2021 09:27 | Видян 976 пъти

Канцерогенни са над 50% от мебелите заради формалдехид от производители - измамници

Kак да ги познаем и как да се справим, ако вече са у дома

Кашлица, задушаване, двустранна пневмония - може да ги причини един диван, освен симптоми на коронавирус 19 и други остри респираторни заболявани. Разликата е голяма: защото от канапето не очакваме такива работи и трудно разбираме, че именно то е способно да причини всичко това, а и много повече. Даже рак. А също мощни алергични реакции, които - дори само те, при бебетата и малките деца могат да бъдат рискови за живота. Днешните ни лайфхакове са посветени именно на тази тема - как да избираме и как да се пазим от новата мебел у дома. Доста актуално в навечерието или на старта на сезона на ремонтите у дома.
Започваме с няколко неприятни новини. Над половината от продаваните мебели са с прекомерно съдържание на формалдехид. Защо? Защото производителите пестят, като блъскат яко синтетични смоли за слепването на талашита - дървесните стружки, от който "строят" обзавеждането - все едно дали е меко - и то се крепи на нещо, или е видимо структурирано. Целта е намаляване на себестойността на продукта. И не е характерно само за евтините продукти - знаем си, че те често струват прескъпо. Често се среща и при продавани у нас ментета, носещи италиански имена и продавани далеч не на скромни цени. Ето защо и ние, и всеки, който обича ближния винаги съветва - избягвайте подобни покупки.
Как можем да избираме спокойно мебели - лайфхакът е да искаме сертификат за сигурност. В който трябва да бъдат описани нивата на формалдехид. Ако е 0,5 и до 1, ОК. Ако е Е 2, това означава, че веществото - токсичен газ, е от 2 до 7 и повече пъти над нормата. И е канцерогенно - по класификацията на Световната здравна организация, това е отровител от Първа група. Бързо и ефективно вреди на централната и периферната нервна система, дихателна система и каквото си помислите общо, като пръска токсините си из целия организъм.
2. Търговците са се изхитрили.За да получават сертификат, вземат по малко качествена продукция с висока степен на сигурност, за да показват сертификата, че от нея са направени мебелите, а всъщност вътре има 80-90% евтин и отровен материал.
3. Тогава ето друг лайфхак - ако отдалеч ви лъха на "аромата на нова мебел", знайте, че този "парфюм" всъщност е миризмата на отровния задушлив газ. Бягайте надалеч от това и изобщо не се хващайте, ако ще стоката да бъде на удивителна промоция. Ако ви е мил животът, разбира се. Буквално!
4. Ако са успели да ви излъжат, или не сте издържали на чара на изгодното предложение в магазина, въпреки че ви понамирисва на канцерогена, задължително поне направете нещо елементарно: когато настаните дивана, масата, столовете, секцията у дома, отворете широко и задълго прозорците, така че да се проветри не просто добре, ами съвършено. Ако ще и да вали. Сезонът го позволява. Правете го всеки следващ ден по няколко пъти, за да не се надишате с отрова.
5. Има и саркастичен лайфхак: ако не сте намерили друг начин да се преборите с набезите на хлебарки, молци и друга гад у дома, силно напушените с формалдехид мебели ще ги уморят вместо вас. Още едно доказателство, че всяко зло е за добро.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !