Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Кое приятелство е токсично и действително вредно за здравето?

отпечатай новината

20.06.2021 00:12 | Видян 1257 пъти

Кое приятелство е токсично и действително вредно за здравето?

Кое приятелство е токсично и дали отровата не се влива в дружбата от поява на конкуренция или на различни видове ревност в дружбата? На това сме посветили днешния ни лайфхак.

Според известния психолог Мария Ерил токсичното приятелство е факт, ако единият човек смята, че се налага да работи за отношенията и дори да ги заслужи, което го кара да ги претовари с очаквания. Това е голяма грешка. И изобщо подлагането на качествен контрол и на сравнителен анализ на едно приятелство вече е предвестник на раздяла. Стига се до приземяване на отношенията до стоково – парични – т.е. търсене само на полза от тях. Възможно е да се стигне дори до шантаж.

Данните на последните изследвания по темата на Университета в Юта доказват, че такива токсични приятелства са отровни не само на думи и в преносен смисъл. А в съвсем буквален – водят до преждевременно стареене, вреди за сърдечно – съдовата система и психиката.

Как се спасяват или се приключва с такива приятелства? Както всички други връзки между хората – с открит разговор. В който трябва да проличат две неща: доверие и синхрон.

Според Мария Ерил конкуренцията на различни бази и свързаната и произтичаща от нея ревност между приятели не е белег за токсичност на отношенията. А за нормалност. Тя смята това за сигурен белег за близост. Преодоляването на подобни проблеми – пак напомняме – с доверие и в синхрон, заздравява отношенията, категорична е специалистката по психология.

Тя не смята емоционалността във връзката за вредна, тъй като емоциите са всъщност информацията за отношенията ни с външния свят. Тяхното игнориране, скриване, неосмисляне образува не само психически, но и чисто физиологични проблеми.

Максималното, до което може да доведе емоциолността едно приятелство е умората в него. Появата на временна дистанция, даването на пространство и въздух Ерил смята да положително. В противен случай има зависимост от типа на наркоманията или алкохолизма, само че не към вещество, а към личност.

Стресът, в който живеем особено през последната година и 3 месеца с коронавирус19 и изолацията, промените в начина на живот, с който бяхме свикнали, се отразява и на приятелствата. Няма лошо в търсенето на проблемите в тях, за да се намерят решенията, а не да се създават неразрешими въпроси – дори да са останали от нещо дребно от 5-и клас.

Мъжете са по-добри приятели от жените, защото при тях конкуренцията не се смята за нещо нездравословно, а е начин на живот. Дамската дружба е по-затруднена. Двата пола обаче могат да имат приятелство помежду си. Мария Ерил има просто обяснение. Защото никой човек не приема 100% от представителите на противоположния пол задължително като сексуални мишени.

Специалистката обаче не смята т.нар. friends with benefits за нормалност. Според нея такова приятелство със секс е изкривена форма на заместител на пълноценна връзка, при което едната страна е жертва и поради това има ясна дисхармония, независимо кой какво декларира в подобни отношения. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !