НАЙ-НОВИ
Усик отново подчини Фюри и вече няма...
Олександър Усик постигна втора последователна победа над...
Брок Леснар поздравява младо борче,...
Брок Леснар поздравява младо борче, което току-що е...
Защо червеният спанак е по-добър от зеления и кой не бива да го яде
17.06.2021 09:31 | Видян 1153 пъти
Пролетта закъсня и онова, което сме свикнали да бъде в сезона си през май, сега е през юни. Един добър лайфхак, който ви предлагаме е свързан със спанака.
От анимационните филмчета и легендите, които ни разправят бабите, знаем, че зеленажът е много полезен. Така е, но не за всички.
Хората, които имат проблеми с бъбреците, особено с камъни в тях, както и изобщо с отделителната система изобщо не трябва и да помислят да ядат спанак, ако ще да е термично обработен примерно в супа. Причината са съдържимите в него оксолати.
Спори се дали спанакът е ОК за бременните. Вече везните се накланят към позитивните за тях ефекти от фолиевата киселина, както показват резултатите от последните международни изследвания.
„Зеленчук”, „зеленаж” – така наричаме спанака по инерция, но отново ларобатирните опити показват, че най-полезен всъщност е червеният спанак. Това е така поради повишеното съдържание на антиоксиданти в този вид. В зеления са по-малко.
Спанакът наистина съдържа и добра доза желязо – вдига силата с 11% според научните изследвания, а също важният витамин К. Според специалистите е много добре тези две негови ползи да бъдат комбинириани в храненето с продукти с повишено съдържание на витамин С.
Така можете да направите максимално полезна салата на основата на спанак, като прибавите ягоди и чушки и овкусите с изстискан лимон, вместо с оцет, ако ще да бъде и балсамиков.
Кулинарите препоръчват спанака със закръглени листа за салата, а онзи с издължени листа – за готвене – на супа и други работи.
Какво други работи ли?
Доста интересна е например спаначената торта с ягоди. Зеленажът се използва за тестото, забъркан с яйца и малко брашно – иначе няма да бъде диетично. Това е съдържимо на блатовете, а между тях, освен ягоди, се използва кисело мляко, коетоне е с намалена масленост, или сметана – тя е за онези, които не броят калориите.
свързани новини
Триците дават добро брашно, модните не са и евтини, а кои са най-добри?
Едно полезно Е – лецитинът е супер за работоспособността, паметта и кожата
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !