Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Защо червеният спанак е по-добър от зеления и кой не бива да го яде

отпечатай новината

17.06.2021 09:31 | Видян 954 пъти

Защо червеният спанак е по-добър от зеления и кой не бива да го яде

Пролетта закъсня и онова, което сме свикнали да бъде в сезона си през май, сега е през юни. Един добър лайфхак, който ви предлагаме е свързан със спанака.

От анимационните филмчета и легендите, които ни разправят бабите, знаем, че зеленажът е много полезен. Така е, но не за всички. 

Хората, които имат проблеми с бъбреците, особено с камъни в тях, както и изобщо с отделителната система изобщо не трябва и да помислят да ядат спанак, ако ще да е термично обработен примерно в супа. Причината са съдържимите в него оксолати. 

Спори се дали спанакът е ОК за бременните. Вече везните се накланят към позитивните за тях ефекти от фолиевата киселина, както показват резултатите от последните международни изследвания.

„Зеленчук”, „зеленаж” – така наричаме спанака по инерция, но отново ларобатирните опити показват, че най-полезен всъщност е червеният спанак. Това е така поради повишеното съдържание на антиоксиданти в този вид. В зеления са по-малко.

Спанакът наистина съдържа и добра доза желязо – вдига силата с 11% според научните изследвания, а също важният витамин К. Според специалистите е много добре тези две негови ползи да бъдат комбинириани в храненето с продукти с повишено съдържание на витамин С.

Така  можете да направите максимално полезна салата на основата на спанак, като прибавите ягоди и чушки и овкусите с изстискан лимон, вместо с оцет, ако ще да бъде и балсамиков.

Кулинарите препоръчват спанака със закръглени листа за салата, а онзи с издължени листа – за готвене – на супа и други работи.

Какво други работи ли?

Доста интересна е например спаначената торта с ягоди. Зеленажът се използва за тестото, забъркан с яйца и малко брашно – иначе няма да бъде диетично. Това е съдържимо на блатовете, а между тях, освен ягоди, се използва кисело мляко, коетоне е с намалена масленост, или сметана – тя е за онези, които не броят калориите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !