Валентин Велчев с клип на...

Носителят на наградата „Певец на годината...

Литературна София с изложба за...

И тази година за празника на София 17 септември...

Паметникът на Бузлуджа вече е със статут на недвижима културна ценност

отпечатай новината

20.07.2021 10:08 | Видян 448 пъти

Паметникът на Бузлуджа вече е със статут на недвижима културна ценност

Дом-паметникът на връх Бузлуджа ще придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Решението е било взето днес на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, свикан по заповед на министъра на културата Велислав Минеков, съобщи БНР.
В заседанието от страна на община Казанлък участие са взели главният архитект Георги Стоев и директорът на историческия музей "Искра" д-р Момчил Маринов. От съобщение на пресцентъра на община Казанлък става известно, че "така ще бъде осигурена стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта, както и ще бъде ангажирана държавата да положи повече грижи за опазването му".
Кацнал на върха на планински връх в централна България, гигантски бетонен паметник, подобен на НЛО, построен, за да прослави комунистическото управление на страната, е оставен да се руши, след като тоталитарният режим пада през 1989 г. Различните правителства така и не приеха решение дали Бузлуджа - построен през 1981 г. като паметник на БКП, да бъде защитен като културно наследство.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !