Златните момчета идват в Зала 1 на НДК

Събитието ще се състои на 21. Март (четвъртък) от 20:00...

Като две капки вода: ФИНАЛЪТ –...

Тази година NOVA и „Като две капки вода“ ще...

От екскременти сладоледът, бърбънът, кремовете добиват вкус на ванилия и ягоди

отпечатай новината

29.07.2021 08:37 | Видян 975 пъти

От екскременти сладоледът, бърбънът, кремовете добиват вкус на ванилия и ягоди

На етикетите на продуктите повечето производители изписват Е-тата, които свикнахме да приемаме като заплаха. Сигурно помните наш неотдавнашен лайфхак за едно от тях – лецитина, който се оказва спорде последните научни изследвания излишно набеден за вреден – всъщност той е супер полезен. В същото време мнозина от търговците съзнателно премълчават за наличието в храните на неща, които човек трудно би могъл да предположи, че са вътре. Например на екскрементите на бобрите. Някъде може и да видите понятието „кастор/еум” – звучи толкова гордо и надеждно, че едва ли ще проверите какво всъщност означава това. На него сме посветили днешния наш лайфхак.

Аналните жлези на бобрите са като крушовидни чувалчета под опашката. В огромната част от случаите те биват убивани или очаквани да умрат, за да им бъдат взети, да бъдат изсушени и веществото в тях – подобно на сух пясък – преработените отпадъци от храненето и другите им жизнени процеси – екскрементите, да бъдат продавани като важна добавка към храни и напитки. Има и друга технология – за вземането на „чувалчетата” приживе, което обаче прави веществата, които се извличат от аналните жлези на горките животинчета. Това е така нареченият безкръвен път на добиване на безценната суровина, спестяваща милиарди на хранителната индустрия всяка година.

Онова, което намират търсачите в аналните торбички на бобрите по свойствата си е идеален заместител на прескъпата и намаляваща в естествен вид мадагаскарска и наричана още бурбонска ванилия. Много по-добър аналог е от простия китайски ванилин.

Извлеченото отзад на бобрите – живи и мъртви, веднага влиза в употреба на производителите на сладолед, на подсладени кисели млека, на кремове. Кремове, но козметични и парфюми от престижни марки също се ароматизират с екскрементите на животинчетата. 

Вкусовият, визуалният и парфюмният ефект от използването на кастор/еума са два вида – на споменаната вече ванилия или на ягода.

Използват се също и в производството на алкохол. Имайте предвид, че голяма част от американското уиски – толкова обичаният от мнозина бърбън като алтернатива на скоча, се прави с този цвят и с този вкус именно с извлека от  екскрементите на бобрите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !