бТВ излъчва боксовата гала вечер на...

Срещите на братя Пулеви ще бъдат излъчени пряко по bTV,...

Фънки смени Капките с Hell’s Kitchen,...

Четири от жените в червения отбор ще се борят за мястото...

Бръмбари оцветяват бонбони, колбаси и раци

отпечатай новината

31.07.2021 11:18 | Видян 1514 пъти

Бръмбари оцветяват бонбони, колбаси и раци

Е120 или карлин е това, на което дължим изкусителната боя, караща мнозина от нас да посягат към бонбоните, колбасите или ролцата от раци в магазина за хранителни стоки – малък, голям и още по-голям. А знаете ли от какво се получава?

От счукани бръмбари. Те са намерени като оцветител още от древните индианци, които са ги използвали, за да багрят дрехите си в цвета на кръвта. С тях са правели и „грима” си за лице и тяло, който толкова впечатлява испанските конкистадори, когато „откриват” Америка и децата, когато гледат филмите за коренните обитатели на „Новия свят”.

Първоначално европейците били смаяни от ефекта на получената от бръмбарите, лазещи по кактусите от типа опунция, багра. Тя не се мие седмица дори със сапунисване на ръцете. Въпреки дългогодишните войни за световно господство с иберийците, англичаните се снабдяват с оцветителя от коронната им колония Мексико и мундирите на кралските гвардейци – алени и тъй контрастни на черните им мега-калпаци, са боядисани именно с кармин.

Освен тези световноизвестни униформи, багренето с веществото, получено от счукани и изсушени бръмбари оцветява в саламите и кренвиршите така, че кара децата да не харесват колбасите с оригинален, естествен и по-кафеникав оттенък, типичен за истинското месо.

Пак хлапетата са жертви на това Е и заради фокуса, с който голямата част от бонбоните за смучене и близалките, любими точно в топлата гама на ягода, малина, мандарина, портокал.

Т.нар. рулца от раци, на които сме посвещавали специален лайфхак и които в никакъв случай не ви съветваме да купувате – на практика това е отпадък, невложен в другите продукти на рибопреработването, също са багрени в ярките си краски с продукта от бръмбари.

И не е утеха да знаем, че невероятните 150 000 трупа на специалните южноамерикански инсекти отиват само за кило карлин.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !