Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Съкратената книга на Петър Илиев се представя като оригинала от 2015 г.

отпечатай новината

04.09.2021 10:57 | Видян 1067 пъти

Съкратената книга на Петър Илиев се представя като оригинала от 2015 г.

Интригата с двата варианта на книгата на Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" става все по-голяма - преправеният й вариант усилено се представя като оригинален, установи "Дневник".

В началото на седмицата юридическата фейсбук общност "Правна лудост" разкри, че проблемната монография, която е обект на проверка за плагиатство, вече има втора версия от 618 страници - с 80 страници по-тънка от първоначалната (издадената през 2015г. от "Нова звезда" е с обем от 698 страници).

Съкратеният вариант е предаден и в Етичната комисия на Софийския университет, която се занимава от средата на август с казуса има ли съвпадения межу оригинала на книгата на Илиев и защитената през 2008 г. докторска дисертация на доц. д-р Наталия Киселова "Парламентарен контрол".

Комисията обаче разполага с екземпляри и от двата варианта (този от 698 и този от 618 страници), научи "Дневник" от свои източници.


Доскоро това (горната част на снимката) беше информацията за книгата на страницата на издателство "Нова звезда". Броят на страниците вече е поправен.

Доскоро това (горната част на снимката) беше информацията за книгата на страницата на издателство "Нова звезда". Броят на страниците вече е поправен.

Съдиятa пo aдминиcтpaтивнo пpaвo в София Bacил Πeтpoв също потвърди за оригинала от преди шест години, който е в по-големия обем и обяви публично, че той e изпpaтил нa Eтичнaтa ĸoмиcия личния си eĸзeмпляp от ĸнигaтa на Петър Илиев в oбeм от 697 cтpaници (разликата идва, че някои броят и последната празна страница, а на други - не).

Още една бройка от съкратения вариант в Националната библиотека

От Националната библиотека "Кирил и Методий" съобщиха за "Дневник", че издателството вече е предало в отдел "Депозит" два броя от книгата. Доскоро в библиотеката нямаше нито един екземпляр от нея, въпреки че има подобно законово изискване.

"Дневник" научи, че през 2016 г. на "Нова звезда" е съставен констативен протокол за липса на депозирани екземпляри от "Компетенцията на Народното събрание", но въпреки това книги не са получени.

На 13 август - няколко дни след началото на проверката срещу Илиев в Софийския университет, е занесен само един екземпляр, като обемът му е от 618 страници, тоест съкратен. От издателството го депозирали като оригинален от 2015 г., въпреки че кеширана версия в "Гугъл" пази информация от продажбата на книгата както на страницата на "Нова звезда", така и на големите електронни книготърговци "Озон" и "Стор.бг" и там се вижда ясно, че книгата е от 698 страници.

Тази седмица, след медийните публикации, че се е появил нов вариант на изданието, от "Нова звезда" са занесли втора бройка в националната библиотека, отново в редуциран обем, като отново се декларирали, че това е оригиналът.

"Дневник" потърси издателството за обяснение, но оттам отказаха да говорят. Три дни по-рано сътрудничка на "Нова звезда" обясни, че в издателството не са печатали наново книгата, а са получили няколко броя от по-тънкия й вариант от автора. "Не знам откъде ги е взел", каза служителката. "Клуб Z" пък цитира издателството, че авторът искал да "поправи грешката".

Двата варианта са в Етичната комисия

С редуциран екземпляр от 618 страници разполага и деканът на юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев. На въпрос на "Дневник" откъде я има той отговори, че я е получил от автора с обяснението, че това била книгата от 2015 г.

Съкратеният вариант е предаден и в Етичната комисия, но там разполагат и с издадената преди шест години книга от 698 страници.

Всички, които имат първоначалния вариант на книгата от 698 страници, го притежават още от 2015 г. и тогава друг вариант не е имало, показа проверка на "Дневник". От Националния институт на правосъдието казаха, че са купили книгата с обем 697 страници през 2015 г. от книжарницата на "Нова Звезда" в Съюза на юристите в София и разполагат с платежен документ за това, който е с конкретната дата.

"Дневник" очаква отговор и от библиотеката на Конгреса на САЩ, където книгата е налична в пълния си обем. От Националната библиотека заявиха, че не са я предоставили по договора си за книгообмен, защото не са разполагали досега с екземпляр от изданието. Това според тях означава, че авторът или издателството са изпратили "Компетенцията на Народното събрание" в престижната библиотека, която освен че посочва, че страниците са 697, дава достъп и до съдържанието, в което се вижда, че библиографията на книгата започна на 657 страница. В редуцирания вариант, лансиран за оригинален, такава страница не съществува.

Личен екземпляр на съдия в пълен обем за Етичната комисия

Юридическият сайт "Де факто" съобщи в петък, че съдиятa пo aдминиcтpaтивнo пpaвo в София Bacил Πeтpoв e изпpaтил нa Eтичнaтa ĸoмиcия личния си eĸзeмпляp от ĸнигaтa в по-големия обем.

Съдия Васил Петров сочи като доказателство свой имейл от 2015 г., когато си е купил книгата и тя е била с обем 697 страници.

"Cлeдя paзвитиeтo нa cлyчaя c интepec и любoпитcтвo, вĸлючитeлнo и зaщoтo paзпoлaгaм c eĸзeмпляp oт paбoтaтa нa д-p Πeтъp Илиeв, зa ĸoятo ce твъpди в мeдиитe, чe e изтeглeнa oт пeчaт и нeoтĸpивaeмa", зaявявa юpиcтът пред "Де факто".

В имeйл дo комисията тoй пocoчвa: "Πpeдocтaвям cвoя eĸзeмпляp oт ĸнигaтa нa д-p Πeтъp Илиeв в oбeм нa 697 cтp. (пocлeднaтa 698-a cтp. e ocтaвeнa пpaзнa), ĸaтo пoдпиcвaм ĸнигaтa нa c. 1 и cлaгaм cвoй пapaф нa c. 101, 201, 301, 401, 501, 601. Moля, cлeд oтпaдaнe нa нyждaтa oт нeгo, дa ми въpнeтe eĸзeмпляpa." Съдия Петров е приложил и копие от свой имeйл oт 5 юни 2015 г., от който се вижда, че тогава книгата е била в пълния си обем.

Съдията заявява още, че e гoтoв личнo дa cвидeтeлcтвa пpeд ĸoмиcиятa зa пpидoбивaнeтo нa ĸнигaтa и вĸлювaнeтo й в библиoгpaфcĸи oпиc в имeйл нa 5 юни 2015 г. cyтpинтa. "Toвa oзнaчaвa, чe нaй-ĸъcнo в дeня пpeди тoвa cъм ĸyпил ĸнигaтa oт няĸoя ĸнижapницa в Coфия и тя e билa нaличнa зa пpoдaжбa имeннo в oбeмa oт 697 cтp. - виднo oт пpилoжeнaтa oт мeн paзпeчaтĸa oт имeйл", ĸaзвa той.

Книгата е налична и в електронните каталози на множество библиотеки, сред които тази на Конгреса на САЩ, на Висшия адвокатски съвет, Нов български университет, Варненския свободен университет, Националния институт на правосъдието. Там е посочено, че обемът й е 697 или 698 страници - разликата идва, че на някои места броят и последната празна страница, а на други - не.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !