Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Кексът е от Древния Рим, вредни ли са заводските, кое може да замени здравословно захарта в сладкиша

отпечатай новината

28.11.2021 10:02 | Видян 899 пъти

Кексът е от Древния Рим, вредни ли са заводските, кое може да замени здравословно захарта в сладкиша

Въпреки интерпретациите, че кексът е рожба на вариациите на тема коледен обреден хляб, т.е. от християнската епоха, учените са убедени в историческата истина, че този толкова обичан сладкиш не е останал от Средновековието, а още от античността.

Кексът се появява като подсладен хляб, поднасян за десерт в благородните домове на Римската империя. Подслаждането става със слагане на мед или плодове в тестото. И формата, за да се придаде специалност на изделието, започва да се развива и да не наподобява хляб.

Кексът продължава развитието си в християнската епоха, като след откриването на Америка медът и плодовете – естествените източници на захар, са заменени вече от самата нея, внасяна от Новия свят. Но нека да дадем и лайфакове:

Съвременните тенденции връщат нещата назад към оригиналните рецепти. Модата е да се правят кексове с използване на банани, вместо на захар, да се правят в чаши, за минути опичани в микровълновата печка.

Ролята на бананите може да изпълни и добрата стара, и доста по-евтина, тиква, в чийто сезон сме в момента. Повярвайте, направена на кекс или на мъфини – мини кескове, даже онези, които не я обичат, изобщо няма да усетят вкуса й. 

Това са значително по-полезни и по-диетични варианти на кексове от традиционния.

Още един важен и успокояващ лайфхак:

Мнозина смятат заводските, опакованите кексове, за супер вредни и най-вече заради т.нар. трансмазнини, които изобилстват в други индустриални сладкиши като вафли, бисквити, сладки.

ЗАВОДСКИТЕ КЕКСОВЕ ИМАТ ИЗНЕНАДВАЩО ПОД НОРМАТА ЗА ПОЗВОЛЕНИ ТРАНСМАЗНИНИ – ДО 2%, Т.Е. НЕ ПРЕВИШАВАТ ЗДРАВОСЛОВНИЯ МИНИМУМ И МОГАТ ДА СЕ ХАПВАТ СПОКОЙНО, РАЗБИРА СЕ В НЕГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ДО 100 ГРАМА ДНЕВНО.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !