НАЙ-НОВИ
Риана се показва в секси жълто...
Риана вдигна температура в оскъдно бельо, докато даваше...
Просото е пълно с полезни вещества, както морковите
25.11.2021 10:09 | Видян 964 пъти
2023 г., от която ни делят 13 месеца, ще бъде Година на просото. Този вид жито е пренебрегван за сметка на другите. А това никак не е заслужено, както ще разбере от нашия днешен лайфхак.
Първо и много важно – то е най-малко засегнато от генните модификации, които са твърде типични за останалите видове подобни храни, които използваме, понеже от една страна е много по-устойчиво на вредители от тях, а от друга – по-малко използвано е и и поради липсата на реална индустриализация, каквато има при пшеницата, ечемика, ориза, то си расте естествено и органично.
Второ, оказва се, че и поради тази причина на здравословност, новата йога – мода връща под светлините на прожекторите просото като супер храна. То е препоръчвано като основно ядене за практикуващите актуалната мания барре – комбинация от балет – танц, йога и други духовно-физически практики, които подобряват едновременно физическото и пси0хическото здраве.
Трето, просото е с най-много полезни мазнини от всички видове жито. То съдържа добри количества калий, магнезий, желязо. Съдържа безброй и разнообразни поредни вещества, включително кератини и кератиноиди, които превръщат моркова в супер зеленчук. Много витамини има и в просото, което също съдържа доста от тях. Оттам и яркия цвят на хубавите сортове.
Четвърто, просото, колкото и невероятно да звучи, понеже е една от храните с най-дълга история на употреба, предлага изключително разнообразие на видове – над 400 на брой!
Пето, освен в основния си познат вид – като каша, то чудесно става за приготвяне на супа, пудинги, даже на печива – примерно сладкиши. Чудесно се комбинира с тиква, лук, месо, яйца и ги прави още по-полезни за организма. Не бива да се мачка.
свързани новини
Киселото мляко сваля кръвното: Уни Мейн
Измяна идва от изменение, а как се лекува
Гладът е вреден за хората над 40 г. – риск за диабет, плюс негативна емоция: проф.д-р В. Дубинин
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !