Уилям наруши мълчанието си за рака на...

Принц Уилям обеща да се "грижи" за принцесата на Уелс,...

Македонци пристигат в Съни бийч с...

Група македонци ще пристигне в хотела в „Съни бийч“ тази...

Измяна идва от изменение, а как се лекува

отпечатай новината

22.11.2021 10:04 | Видян 699 пъти

Измяна идва от изменение, а как се лекува

„Измяна идва от изменение и лекът срещу нея е да осъзнаем какво се е изменило в човека или нашата връзка с него”, разказва психологът Елена Потапенко и дава лайфхак по въпроса.

Много често според нея мечтаната поява на дете например е честа причина за измяна, тъй като се изменя равновесието в двойката – появява се някой по средата. Другите най-чести поводи за изменения в баланса са придобиването на повече пари от едната половинка, началото на нова работа или придобиването на нов дом – и третите променят не само обкръжението, но и самочувствието, стимулират егоцентризма.

Най-трудно обаче се лекува измяната, която е следствие на нежелание или неумение да се говори между хората. То води до поставяне пред свършен факт. При това положение и финалът на връзката е 99,9% сигурен, а шансът да се поправи балансът е мисия невъзможна.

Най-парадоксалното е, че това развитие най-често идва след заклинания от типа: „Ако разбера, че ми изменяш, не искам да те виждам и да те чувам”. Всъщност, стига само първата част от изречението. То веднага поставя отношенията пред прага на пропастта. И поражда почти автоматично измяна.

Как да преодолеем чувството, че сме предадени? На този лайфхак най-много държи психологът.

В случай, че има потенциал, дори минимален за поправяне на нещата, но дори и да няма, първата реакция е добре да бъде изхвърляне на емоциите с плач. Препоръчва се дори за мъжете.  То облекчава стреса и ни отпуска, а освен това е крачка към прошката, която дължим сами на себе си. Защото никоя измяна не е непредизвикана, т.е. отговорността е и на двамата.

После, когато вече сме се успокоили, е позволено малко „сладко отмъщение”. Можем да се позволи дотогава забраненото и/или самозабраненото. Например котраизмяна. Други лекове са пътуване, шопинг, а най-добре – посещение на психолог, за да не се задълбочи временната болка в депресия, а оттам – в психозаболяване и път към нежелани увреждания, които можем да причиним на другите и на себе си, в това число посредством агресия.

В повечето случаи, споделя опита си психологът, ако няма физическо или психическо насилие в двойката, нещата са поправими. Много е важно как се чувстваме след своя самоанализ – дали вече човек не се чувства сам в дуета. Не става въпрос за миг или ден на духовна самота – всеки има такива моменти, но те са само моменти, а ако тя продължава известно време. Правилно е в такива случаи да бъде проведен разговор, който да ни даде допълнителна информация струва ли си да продължаваме. Ако се налагат жертви, значи нещата не си струват.

Болката от измяната се лекува в срок до една година, категорична е Потапенко с дългия си опит в работа с много хора с този проблем. През това време е възможно в началото остро, а впоследствие отшумяващо да се усеща болка, разочарование, самота, мъка. Това Е нормално. 

Когато измине по-тежката част от реакцията – например половин година, започваме да работим за изграждане на нов собствен баланс и изграждане на ново доверие или поставяме точка на връзката.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !