Деси Тенекеждиева продуцира нов филм

Деси Тенекеджиева продължава да подкрепя и развива...

Валериански драконов череп в София за...

Валериански драконов череп ще бъде атракция за жителите и...

Научно-популярeн филм за Египет с премиера

отпечатай новината

13.04.2022 14:28 | Видян 199 пъти

Научно-популярeн филм за Египет с премиера

В понеделник (18-ти април) е официалната премиера на научно-популярния филм ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘, зад чиято реализация стои БНТ. Представянето ще бъде осъществено съвместно Българско египтологическо общество, a филмът ще бъде излъчен на 20 април (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1. Автор на проекта и разказвач във филма е доц. д-р Теодор Леков, египтолог  и преподавател от Българския институт по египтология към Нов български университет. Той е автор на множество научни трудове, посветени на религията, езика и свещената литература на Древен Египет. Доц. д-р Теодор Леков е и ръководител на Българската археологическа мисия в Египет. Мисията изследва гробница от времето на прочутия владетел Рамзес Велики, в древната столица Тива, от епохата на Новото царство, днешен Луксор. Режисьор на филма е Станислав Терзиев-Стенли, който стои зад едни от най-мащабните и сложни проекти на обществената медия.

 

Редактор, консултант и координатор международни отношения на проекта е Деница Такева-Германова, египтолог, докторант в Нов български университет и председател на Българско египтологическо общество. Автори на великолепните кадри са операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров, а режисьор по монтажа е Ара Хугасян. Във филма участват и учените, египтолози и преподаватели от Български Институт по египтология към Нов български университет - проф. д.и.н. Сергей Игнатов, директор на Български институт по египтология към НБУ и доц. д-р Емил Бузов. Разказът във филма е вълнуващо приключение, което разкрива на зрителя основни идеи за света и космоса в представите на древните египтяни. Това е едно вълнуващо пътешествие, което пренася през времето и  великолепните паметници и артефакти от различните епохи от историята на тази древна цивилизация. Заедно с екипа на филма зрителите ще пропътуват разстоянието от Кайро и Великите пирамиди в Гиза, до древната столица Тива, от Каирския музей-с безбройните артефакти, със златното съкровище и маска на прочутия цар Тутанхамун, до  Долината на царете, където ще се потопят в мистерията на несметните съкровища и тайни, които тя е скрила и запазила за вечността. Авторите откриват за широката аудитория магичния свят на свещените текстове и тайни заклинания в изкусно изписаните гробници на фараоните от Новото царство. ,,Царят и Слънцето.

 

Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘пренася в древния Луксорски храм, в най-големия храмов комплекс в света-този в Карнак и в храма на царица Хатшепсут в Деир-ел Бахри. Доц. Леков умело ще поведе зрителите по древните следи от миналото. Ще обясни идеята и важната роля на личността царя и царската власт през хилядолетната египетска история. Ще покаже как по магически път египетският цар се превъплъщава в самото Слънце и пътят на неговата душа към безсмъртието. Показани са  изключителни кадри от места и събития, на които екипът на проекта имаше ексклузивната възможност да присъства и заснеме. Такъв момент е и великолепната церемония по откриването на Алеята на сфинксовете в Луксор. Тази церемония съживява спомена за  древната процесия на един от най-важните празници в историята на Древен Египет през епохата на Новото царство, празникът ,,Опет‘‘. Зрителите ще имат уникалната възможност да разгледат един от бисерите и връх в достиженията на древноегипетското изкуство-гробницата на царица Нефертари в Долината на цариците, която е затворена за посещения със свободен достъп.  Доц. Леков ще представи великолепните стенописи, изображенията и текстовете от тази впечатляваща гробница. Той ще разкрие тайните на езотеричното знание и пътя към безсмъртието. Българско египтологическо общество и Посолството на Република България в Кайро съдействаха за реализирането на снимките на филма на територията на Египет.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !