бТВ излъчва боксовата гала вечер на...

Срещите на братя Пулеви ще бъдат излъчени пряко по bTV,...

Фънки смени Капките с Hell’s Kitchen,...

Четири от жените в червения отбор ще се борят за мястото...

24 часа чествания на френския национален празник в София

отпечатай новината

07.07.2022 11:31 | Видян 509 пъти

24 часа чествания на френския национален празник в София

На 14 юли – националния празник на Република Франция – каним столичани и гостите на София да отбележим празника заедно в градината зад Националната библиотека. Така ще пренесем част от духа на Франция в България. Датата влиза във френската и световна история с превземането и разрушаването на затвора „Бастилия“ през 1789 година. Щурмът на разгневените парижани започва около обед и до вечерта крепостта е превзета, а по-късно през нощта – разрушена. Този акт се смята за символ на раждането на Френската революция, а малко по-късно – на Първата френска република. Съдбовните събития дават старт на индустриализацията и на революциите през 19 век, които изцяло променят Европа.

 

И всичко това под възникналия през 1789 година девиз „Свобода, равенство, братство" (Liberté, égalité, fraternité). Ето защо 14 юли е повод за празник навсякъде на Стария континент. Програмата в София е щедра и е през целия ден (от сутринта в 10:30 ч., та чак до следващата сутрин), гарнирана богато с типично френски ястия и напитки като за голям празник. СУТРИН НА МОНМАРТЪР – КАФЕ И КРОАСАНИ - С популярните шансони на Joe Dassin, Aznavour, Piaf..., мирисът на пресни кроасани и току-що направено кафе ще се пренесем в слънчев Монмартър за лежерна лятна закуска. БРЪНЧ И СЛЕДОБЕД В ПРОВАНС – ПАСТИС И ПЕТАНК - Мързелив следобед под сянката на дърветата с пастис: ще гледаме заедно Тур дьо Франс на екраните около езерото, а желаещите да играят петанк ще могат да се изявят на пясъчните игрища зад библиотеката. АПЕРО И ВЕЧЕР НА ЛАЗУРНИЯ БРЯГ – СТРИДИ И ШАМПАНСКО - Ще ядем стриди и ще празнуваме с шампанско. На сцената до павилионите с музиката на Ginger Groove и техния френски репертоар от известни хитове на живо ще повдигнем настроението, преди да се впуснем в клуба и в купона на закрито. НОЩ В КЛУБА «IL ÉTAIT UNE FOIS...BIBLIOTEKA» - Местим се в клуба.

 

Специално поканен DJ ще подбере модерна френска електронна, рап музика и френски денс хитове. Ще превърнем градината зад Националната библиотека в малко френско селце – с пазар, на който има типични френски продукти, с игрище за петанк и уроци за начинаещи, както и с beauty zone.   За децата е предвиден детски кът с аниматор. Очакват ви и много изненади, игри, подаръци. Вземете доброто си настроение, а защо не и одеяла за пикник?! Да празнуваме заедно Франция! Място: градината зад Национална библиотека, Дата: 14.07.2022 г., Старт: 10:30 часа, вход: свободен

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !