НАЙ-НОВИ
Президентът и министър Георгиев при...
Президентът Радев беше ВИП гост на вернисажа на...
Добрите хора не се нуждаят от закони,...
Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат...
Шоколадът може да изчезне до 2050 г: Учените
08.07.2022 13:06 | Видян 861 пъти

Когато в света се случи нещо лошо, обикновено можем да разчитаме на едно нещо, което да ни накара да се почувстваме по-добре: шоколад. В края на краищата няма нищо по-хубаво от един добър бонбон или шоколадов бонбон, които да ни утешат в трудни моменти.
Но какво се случва, когато жестокият свят реши да посегне на самия шоколад? Това са въпросите, с които се сблъскваме, след като научихме последната прогноза на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA): какаовите дървета (от които се отглеждат какаови зърна за производство на шоколад) вероятно ще изчезнат още през 2050 г. поради изменението на климата.
Какаовите дървета са дивите в света на тропическите растения, които изискват много точни условия за отглеждане и развитие. Според NOAA какаото може да расте само на 20 градуса от екватора (на север или на юг), в райони с постоянна влажност и валежи. Понастоящем повече от половината какаови зърна в света идват от две страни в Западна Африка: Кот д'Ивоар и Гана.
До 2050 г. и в двете страни температурата ще се повиши с 15,6 градуса по Целзий, което най-вероятно ще изтласка какаовите ферми от тропическите гори в по-хладните планински райони. Това изглежда като логично бързо решение - докато не се замислите, че повечето от тези планински райони понастоящем служат като горски резервати и резервати за дивата природа (един забележителен пример: планинската верига Атева в Гана - важен горски резерват, където земеделието е забранено). В общи линии се стига до депресиращия сценарий "какво бихте предпочели": А) да отглеждате шоколад, за да задоволите световното търсене, или Б) да запазите естествените местообитания?


коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !