Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Оплакването и хваленето спасяват от стрес и лудост

отпечатай новината

31.08.2022 16:15 | Видян 792 пъти

Оплакването и хваленето спасяват от стрес и лудост

Мнозина от нас смятат, че един от основните проблеми на българите е постоянното им оплакване от всичко и от всички. Невероятно, но факт: същия проблем за себе си като нация виждат и италианците. Оказва се обаче, че навикът да се оплакваме - т.е. да споделяме негативни преживявания, е супер полезен за психическото ни здраве, сочат последните научни разработки.

Оплакването буквално спасява съзнанието и разсъдъка ни от стреса, на който сме подложени и който често води до скрити или открити проблеми и дори заболявания на нервите и душата.

Същото качество има и обратното действие - хваленето, а и то е доста типично за южните народи като нашия. Мнозина се дразнят, когато техен познат го прави, но вече могат да бъдат по-снизходителни. Така човекът помага на психичното си здраве. А няма по-добра грижа или лечение от това, което сами и по естествен път можем да си осигурим, без да прибягваме към медикаменти. Чийто прием нараства със смущаващи темпове по света и у нас.

Ефективността на оплакването и хваленето се дължи на общото между тях. Споделянето.

То позволява без помощта на успокоителни, алкохол, наркотици, да изнесем от съзнанието си проблемите, които ни гнетят, вместо да ги задържаме в себе си и да им позволяваме непрекъснато да ни "ядат", какъвто е случаят с оплакването, или пък да "заразим с щастие" другите, като им се похвалим с положителното, което ни се е случило, подарили сме си или сме спечелени, както става при хваленето. Ако са умни, те също ще споделят доброто и лошото и ще се получи добра верига.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !