Уилям наруши мълчанието си за рака на...

Принц Уилям обеща да се "грижи" за принцесата на Уелс,...

Македонци пристигат в Съни бийч с...

Група македонци ще пристигне в хотела в „Съни бийч“ тази...

Тайният зелен "девствен остров" на Гърция

отпечатай новината

04.02.2023 09:30 | Видян 709 пъти

Тайният зелен

Гръцкият остров Самотраки е зелена визия. Грубите скали на планината Саос, най-високата планина на острова с височина 1611 метра, отстъпват място на полегати склонове, покрити със странни форми на платани, дъбови гори и величествени кедри.

В чистите води на три реки виреят редки и ендемични растения. Зеленчуците виреят в полетата около пристанището Камариотиса близо до западния край на острова, а маслиновите дървета и соларните панели са разположени на терасите, издълбани по южното крайбрежие.

Разположен в Егейско море близо до североизточната граница на Гърция с Турция - островът се намира на кратко разстояние с ферибот от Александруполис на континента - Самотраки някога е бил известен в целия древен свят със своето религиозно светилище. Днес той е притегателно място за екотуристи. Ето някои от най-важните моменти.

Остров на "младите крака"

 

Therma на северното крайбрежие е добра база за опознаване на острова. Повечето от местата за настаняване тук са прости и се фокусират върху възможно най-пълноценното взаимодействие с околната среда. Кой има нужда от лукс, когато зад прозореца ви рекичка свири симфония?

Според Калиопи Парселиас, собственик на Parselias Studios от повече от 30 години, природата е това, за което става дума. "Самотраки е различен остров", казва тя. "Имате зелени гори, реки, водопади и хората идват да се разхождат в планината, а някои обичат морето. Това е девствен остров. "


 

Парселиас управлява B&B повече от 30 години, като първоначално гостите му са предимно гръцки семейства и няколко германци. "Но сега при нас идват хора от цяла Европа", казва тя. Само с една уговорка: "Млади хора, защото Самотраки се нуждае от млади крака за разходка. "
Обратна връзка за рекламата

Много от тях избират да отседнат в къмпинг "Варадес", в непосредствена близост до морето, кръстен на "варадес" - вид пчелен кошер в кухи дървета, обяснява управителят Анастасиос Вавурас. Разбира се, пчелите работят като кооператив, а къмпингът е колективна собственост на седем души. Той казва, че целта им е да предложат на посетителите "алтернативен начин за прекарване на почивката тук. . . фокусиран върху планинските дейности, в спокойна и по-свободна среда"

Повечето от участниците в лагера са гърци на възраст между 20 и 30 години, като Джанис Цакилцидис, студент от континенталната част на страната, който за първи път посещава острова. "Можете да видите къмпингуващи от всички възрасти, които са дошли тук, за да се насладят на една по-необезпокоявана и по-неразредена гледка към Гърция", казва той.


 

Цакилцидис е дошъл тук на поход. Старинни пътеки пресичат планините, а преходите са подходящи както за начинаещи, така и за по-сериозни туристи.


 

 Водеща снимка: catalineremia/Adobe Stock


 

 Източник: CNN

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !