Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Най-големият проект за възстановяване на океана в света в Дубай

отпечатай новината

04.06.2023 10:13 | Видян 439 пъти

Най-големият проект за възстановяване на океана в света в Дубай

В град, известен със суперлативите, не е изненада, че някой в Дубай планира да построи още един от "най-големите в света". Но за разлика от най-високия небостъргач или най-дълбокия басейн, най-новият предложен проект не е просто архитектурно постижение, а и победа за опазването на океаните.

Dubai Reefs се обявява за най-големия проект за възстановяване на океана в света; ако бъде построен, той ще се състои от 77 квадратни мили изкуствен риф, който ще създаде дом за повече от един милиард корали и 100 милиона мангрови дървета.

Плановете за проекта бяха обявени тази седмица от базираната в Дубай компания URB, разработваща устойчиви градове, чиито предишни проекти включват закрита велосипедна супермагистрала в Дубай и устойчиви градове в Египет и Южна Африка.

"Здравето на нашите градове е неразривно свързано със здравето на нашите океани", заяви главният изпълнителен директор на URB Бахараш Багериан в имейл до CNN. "Нуждаем се от предприемачески дух при планирането на крайбрежните градове."


 

Наред с изкуствените рифове URB е проектирала плаващи жилищни, хотелиерски и търговски съоръжения и различни екокъщи, които според нея ще превърнат мястото в туристическа дестинация.

В центъра на проекта ще бъде морски институт, посветен на океанските изследвания и опазването на крайбрежната среда на Дубай. Той ще предлага и образователни програми за опазване на морската среда.

URB твърди, че обектът ще се захранва със 100 % възобновяема енергия, генерирана от слънчева, водна и вълнова ферми, а фермите за водорасли и стриди ще произвеждат храна.


 

 Ако строителството продължи, предприемачът очаква да завърши проекта до 2040 г., но отбелязва, че ще се сблъска с предизвикателства, свързани с гарантирането на това, че инициативата може да бъде финансирана изцяло с частни средства и да бъде достъпна за хора с различни нива на доходи.

"Дубайските рифове" имат за цел да се превърнат в модел за опазване на морските ресурси, екотуризъм и живот в океана", казва Багериан. "В крайна сметка той ще се превърне в уникална устойчива дестинация, осигуряваща продоволствена сигурност и енергия от океана, като същевременно ще даде възможност за по-екологична икономика."


 

 Източник: CNN

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !