Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Виж яхта №1 в света: на дубайския емир е

отпечатай новината

10.06.2023 17:58 | Видян 6108 пъти

Виж яхта №1 в света: на дубайския емир е

Яхтата AZZAM е най-голямата суперяхта в света с впечатляващата си дължина от 179,7 метра (590 фута), което я прави с повече от 15 метра по-дълга от FULK AL SALAMAH, която е на второ място в списъка.


 

Име:    Azzam
Дължина: 180 метра
Гости:    36
Екипаж:    60
Строител:    Lurssen
Дизайнер:    Наута Яхти
Интериорен дизайнер:    Кристоф Леони
Година: 2013
Скорост: 31 възела
Двигатели:    MTU
Обем: 13,136 тона
ИМО: 9740251
Цена:    600 милиона щатски долара

Годишни експлоатационни разходи:    50-75 милиона щатски долара
Собственик: Халифа бин Зайед Ал Нахаян


 


Интериор на яхтата AZZAM

Интериорният дизайн на яхтата AZZAM е дело на френския дизайнер Кристоф Леони, който изненадващо няма голям опит в проектирането на суперяхти.

Преди това обаче той е работил по частни резиденции и няколко двореца за Халифа бин Зайед Ал Нахаян, собственика на AZZAM.

Макар че точните подробности за вътрешното оформление на огромната яхта не са оповестени публично, известно е, че шейх Халифа е поискал във всички части на яхтата да бъдат вложени много дървени мебели, както и сложни перлени елементи.

При проектирането на интериора на AZZAM е използвано производство на перли за повече от една година.

Интериорът е описан като вдъхновен от стила ампир, напомнящ за XIX век, и включва множество ценни произведения на изкуството, които са изложени на борда на AZZAM.

Корабът може да посрещне около 36 гости и над 80 членове на екипажа, което е един от най-големите бройки в неговата категория.

Съобщава се, че яхтата AZZAM разполага с 18 каюти за гости с огромен апартамент за собственика, който се простира в няколко стаи.

Според слуховете апартаментът е конструиран така, че да бъде непробиваем за куршуми, а на борда на яхтата AZZAM е инсталирана специална система за противоракетна отбрана, въпреки че не е ясно дали това е точно.

Една от най-забележителните ѝ характеристики е специално проектираната стая за голф, която позволява на гостите да практикуват замахванията си, без дори да се налага да стъпват навън.

Освен това на борда ѝ има голяма фитнес зала, спа център, няколко басейна, джакузита и салон за красота.

Предполага се, че основният ѝ салон е единствен по рода си и един от най-големите, конструирани някога на частна яхта. С размери 29 метра (95 фута) на 18 метра (59 фута) той е по-голям от тенис корт и предлага безпрепятствена гледка навън благодарение на прозорците от пода до тавана.

Няма колони, които да поддържат салона, което му придава отворено усещане, но изисква допълнителни таванни греди и прозорци с дебелина 7 сантиметра, изработени по поръчка.

Голяма и бърза яхта като AZZAM със сигурност ще генерира много шум, когато е в движение.

За да осигурят комфортно изживяване на гостите на борда, инженерите инсталират специален софтуер, който свежда до минимум вибрациите и звуците от двигателя.


 

 Това означава, че големият полилей в главния салон не дрънчи, дори когато яхтата е на ход.


 

 Спецификации

Яхтата AZZAM може да е най-дългата яхта в света, но технически не е най-голямата. DILBAR всъщност има по-голяма водоизместимост и тегло, въпреки че е с повече от 23 метра (75 фута) по-къса от AZZAM.

Тази впечатляваща яхта е построена от Luerssen в Бремен, Германия, и е пусната официално на вода през ноември 2013 г.

През март 2014 г. тя се връща за кратко в Германия за допълнителна работа. Тя има широчина 20,8 метра (68,3 фута), газене 4,5 метра (14,9 фута) и общо тегло 13 136 тона.

AZZAM се задвижва от два газотурбинни двигателя и два допълнителни дизелови двигателя MTU и може да превозва повече от 1 милион литра гориво на борда.

Въпреки размерите си, той може да достигне впечатляваща максимална скорост от 30 възела, което може да се отдаде на сравнително ниското му газене, въпреки че средната му скорост на плаване е едва 12 възела.

Яхтата разполага с няколко режима на плаване, включително настройка за спринт, както и режим за дълги разстояния.


 


 

Екстериор

Екстериорът на яхтата AZZAM е разработен от Nauta Yachts, която е специализирана в съчетаването на практични функции с естетика и елегантен дизайн на яхтата. AZZAM е техният най-голям и вероятно най-известен проект.

Изграждането на яхтата AZZAM отнема повече от четири години, а 4000 души са работили общо 6 милиона часа, за да я завършат.

Екстериорът е изцяло бял с обтекаем дизайн, който има за цел да направи AZZAM да изглежда по-малка, отколкото е в действителност, когато се вижда от по-далеч.

На носа е разположена голяма площадка за хеликоптери, за да могат гостите да пристигат и да отпътуват със стил, а яхтата винаги превозва поне един хеликоптер.

Задната част е запазена за просторна платформа за плуване, въпреки че AZZAM не разполага с плажен клуб на това място, както много други плавателни съдове от нейната категория по размер.

Както може да се очаква за такава високопрофилна суперяхта, AZZAM не разполага с много пространство на откритата палуба и е проектирана така, че да защитава личното пространство на своите собственици.

Няма видими басейни или много места за сядане, което подсказва, че просторният интериор на AZZAM е запазен за развлечения и общи пространства.


 


 

Цена

Съобщава се, че Халифа бин Зайед Ал-Нахаян е платил за луксозната яхта AZZAM общо 600 милиона щатски долара.

Годишните ѝ експлоатационни разходи от 50 до 75 млн. щатски долара не са изненадващи, като се има предвид, че тя е най-голямата частна яхта в света.
Собственик на яхта AZZAM - Халифа бин Зайед Ал Нахаян (бивш)

Халифа бин Зайед Ал Нахаян, емир на Обединените арабски емирства, е собственик на AZZAM до смъртта си на 13 май 2022 г.

Шейх Халифа е баща на осем деца заедно със съпругата си шейха Шамса и понякога е наричан и емир на Абу Даби.

Богатството му до момента на смъртта му възлиза на зашеметяващите 18 млрд. щатски долара, което го прави един от най-богатите монарси.

Бурж Халифа в Дубай, която е най-голямата сграда в света, е кръстена на шейха.

Преди да стане собственик на яхтата AZZAM, шейх Халифа е притежавал по-малка яхта със същото име, която впоследствие е продадена и преименувана на ADAMAS II.

Семейството на шейх Халифа е изключително богато и известно с това, че притежава впечатляващи луксозни яхти и частни самолети.

Братът на Халифа - Хамдан, е собственик на моторната яхта YAS, която е класирана на 11-о място в списъка на най-големите яхти в света, а брат му Мансур бин Зайед ал Нахаян е собственик на A+, която е на 8-о място.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !