Борис Джонсън ми поиска $1М за...

Тъкър Карлсън твръди, че бившият британски премиер Борис...

Жените триумфират в първата битка на...

Шеф Ангелов даде взривоопасно начало на шестия сезон на...

Как така човек с прякор Царевицата става председател на СОС, макар и временен?

отпечатай новината

08.02.2024 15:15 | Видян 1568 пъти

Как така човек с прякор Царевицата става председател на СОС, макар и временен?

На осмия път избраха кандидата на ППДБСС Цветомир Петров - Царевицата за временен председател на СОС с подкрепата на ГЕРБ.

Той бе лансиран от новия кмет Васил Терзиев, но повече от самия сив кардинал на Промяната Лена Бориславова.

Кандидатурата му получи гласовете на 47 общински съветници.

4 гласа получи номинираният от ИТН Пламен Данаилов, а трима общински съветници гласуваха за кандидата на "Възраждане" Емил Димитров.

Недействителните гласове бяха 5.

Групата на Възраждане в Столичния общински съвет се разпадна след вота за председател на градския парламент.

„Ще подкрепим Цветомир Петров, за да може СОС да заработи. Нямаме уговорки за комисии”, заяви пред гласуването Вили Лилков от "Синя София", който беше в основата на прегорените разговори. По думите на колегите му изборът е временен – до месец юли, когато приключва политическият сезон.

„Наречете го тестов, карантинен, изпитателен период с идеята да започне работата на Общинския съвет”, каза Карлос Контрера. Той отрече постът да е ротацинен. Няма коалиции, подчерта общинският съветник от ВМРО. Контрера определи споразумението като „административно преодоляване на пречка”.

От „Възраждане” подчертаха, че въпреки подкрепата, която ще дадат, остават твърда опозиция в СОС.

Решението се оказа тежко за БСП. В парламента Корнелия Нинова призова общинските съветници да не подкрепят избора за председател. Те обаче решиха да не послушат партийния си лидер. „Градът е в аварийно състояние”, твърди Иван Таков от БСП.

„Изборите ни отредиха място на опозиция в СОС. Ние ще сме такава, но хвърлянето на града в хаос и носенето на безотговорност в администрацията заради липсата на председател буди притеснение, че София остава в безвремие”, каза Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС. Общинският съветник обаче подчерта, че споразумението не значи, че от партията на Бойко Борисов дават политическа подкрепа за ПП-ДБ-СС.

„С днешното решение демонстрираме изключителна отговорност, въпреки червените линии, които всички партии са начертали. Благодарим за това”, каза Борис Бонев от ПП-ДБ-СС.

В залата Деян Николов от "Възраждане" издигна за председател на СОС Емил Димитров, а ИТН - Пламен Данаилов.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !