С.Йончева откри новия сезон на...

"Миналата неделя бях във Виена за откриването на сезона...

Галкин щракна 75-годишната Пугачова

Галкин снима 75-годишната Пугачова на терасата с кърпа...

Еманюел Беар дава Златната камера в Кан

отпечатай новината

17.04.2024 11:29 | Видян 299 пъти | Гласували 1

Еманюел Беар дава Златната камера в Кан

77-ият Фестивал в Кан ще представи безпрецедентна, но разбираема двойка начело на журито на Златната камера. Тъй като богатият диалог и вдъхновяващият поглед произтичат от срещите, Фестивалът в Кан няма търпение да събере Еманюел Беар и Балоджи, които да председателстват съвместно журито, което ще отличи един от първите филми, представени в официалната селекция на фестивала или нейните паралелни секции.

Безпрецедентна двойка, тъй като френската актриса Еманюел Беар и режисьорът и текстописец Балоджи, който се развива в Белгия и Демократична република Конго, никога не са се срещали. Работила е с някои от най-великите режисьори в света, ослепявайки както екрана, така и сцената с блестящото си изпълнение. Той е смел творец с визия, който направи два късометражни филма, преди да получи наградата за нов глас на Un Certain Regard през 2023 г. за своя всепризнат дебютен игрален филм Omen.

Очевидна двойка, тъй като и двамата са свободни духове без ограничения, които разчитат на своето изкуство, за да постигнат творческа свобода. Чрез своята впечатляваща филмография и своя хуманитарен ангажимент, Еманюел Беар завинаги подкрепя правенето на филми, което да бъде споделено, което да еманципира, да надскочи границите и да ни помогне да живеем заедно. Балоджи, в първия си игрален филм с впечатляващо естетическо майсторство, представя хроника, която надхвърля другостта през призмата на магическия реализъм.

Щастливи да бъдат сдвоени начело на журито на Camera d'or, Балоджи и Беар ще комбинират гласовете си, за да приветстват първите черти на режисьорите, които гледат на света с вдъхновение, разказват ни за него с емоция и ни канят да го обсъдим с убеждението за начала. „Като съм самоук режисьор и режисьор от конгоанската диаспора“, доверява Балоджи, „за мен е голяма чест да мога да стана свидетел на жизнеността на режисьори за първи път, да открия техните силни особености и тяхната встъпителна работа, която ще има трайно въздействие върху идентичността на тяхната филмография." Еманюел Беар заявява: "Първият филм е за невъзможността да направим нещо друго, освен да се впуснем в дълбините на своето същество, за да открием това, за което не можем да премълчим. Дълбоко вълнуващо и ужасно свободно раждане: все още никой не ви чака. Ще почетем нашия дълг с учудване и уважение."

Журито на Златната камера е било съпредседателствано три пъти преди: от актрисата Франсоаз Фабиан и режисьора Даниел Шмид през 1996 г., от Марте Келер и Жералдин Чаплин през 2002 г. и от братята Люк и Жан-Пиер Дарден през 2006 г.

През 2023 г. Златната камера беше присъдена на Фам Тиен Ан за Inside the Yellow Cocoon Shell от журито, председателствано от френската актриса Анаис Демустие.

За Златната камера

От 1978 г. Златната камера се присъжда на най-добрия първи игрален филм, представен в Официалната селекция, в Semaine de la Critique или в Quinzaine des Cinéastes. Той е предназначен да насърчава младите творци и е катализатор за кариерата на режисьорите, тъй като им предлага уникална международна витрина. Сред миналите носители на Златната камера са Джим Джармуш, Джафар Панахи, Илдико Ениеди, Стив Маккуин или Антъни Чен.

Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !