Тръмп би бомбардирал Москва и Пекин:...

Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат на...

Politico: Байдън тайно е разрешил на...

Американският президент Джо Байдън тайно е разрешил на...

София №16 в класация за най-евтините градове за почивка, вижте останалите

отпечатай новината

18.05.2024 07:42 | Видян 379 пъти

София №16 в класация за най-евтините градове за почивка, вижте останалите

Вилнюс, Литва

Столицата на Литва се класира на първо място в тазгодишния барометър на градските разходи на пощите. Градът също е влизал в печелившото място няколко пъти през последното десетилетие (включително през 2015 г., 2019 г. и 2020 г.), но на косъм го пропусна през последните години – миналата година Лисабон зае първото място. Градът бавно печели репутация на алтернативна европейска гореща точка – ние го определихме като един от най-недооценените градове в Европа за посещение. Разходете се по хълма Гедиминас за гледка към града и се отбийте до някои от древните руини и църкви (катедралата във Вилнюс е любима).

Тирана, Албания

Преди десет години Албания рядко беше на радара на британците, жадуващи за градска почивка. Това се променя бързо. Емисиите в социалните медии, показващи красотата на крайбрежните участъци на Албания, събудиха интереса към дестинацията и на свой ред много пътници потапят пръстите си в страната с дълъг уикенд в столицата. Откакто излезе от сънливия комунистически сън през 90-те години на миналия век, градът е оживен с цвят и любопитство. Научете за завладяващото минало на Албания в Националния исторически музей, преди да обиколите бутици и да пиете кафе в луксозния Blloku. Най-хубавото е, че Тирана предлага едни от най-евтините стаи в Европа. Хотел Mondial е идеалното четиризвездно място след дълги дни в разглеждане на града със своя басейн на покрива.

Истанбул Турция

Единственият двуконтинентален град в Европа е празник за сетивата. Злато блести от витрините на Капалъ чарши, купища шафран и купища канела ухаят на Пазара на подправките, а стомасите къркорят по време на обиколки на най-вкусните и познати места на древния град. Религиите и културите се сблъскват на всеки ъгъл – полюбувайте се на Синята джамия преди кратка разходка до позлатената Света София, първоначално църква от 6-ти век. Паундът има голямо значение тук, така че се уверете, че има място в куфара, за да се върнете с най-важните неща за шкафа и модерни находки. Ако се влюбите в ръчно тъканите килими и изкуството, доставката може да се окаже необходим разход. Метрополисът е дом на много луксозни хотели, от Mandarin Oriental до Four Seasons Hotel Bosphorus; но останете в The Bank Hotel Istanbul за по-евтино пътуване. Той е член на Design Hotels, така че очаквайте всички луксозни аксесоари и престои през сезона за доста под £200 на вечер.

Краков, Полша

Вторият град в Полша е богат на култура, има процъфтяваща сцена на гостоприемството и е приятно лесен за кесията. В навечерието на Коледа на историческите площади се намират очарователни пазари, където търговците продават пикантни, димящи смеси и празнични дрънкулки. През лятото едни и същи кътчета на града оживяват, докато посетителите пият и вечерят на калдъръма, преди маршрутът да се запълни с посещения на внушителната базилика „Света Богородица“ и пътувания по поречието на Висла. Тук има изобилие от евтини хотели, но за нещо по-характерно посетете Stradom House, църква и манастир от 14-ти век, превърнати в едно от най-умните места за престой в Полша.

Мостар, Босна и Херцеговина

Откъсната от сложната железопътна мрежа, която обслужва голяма част от Европа повече от 25 години, Босна и Херцеговина запазва мистика, която привлича все повече запознати пътници през границата от близката Хърватия. Страната е дом на едно от малкото останали местни мюсюлмански популации на континента и е цял свят, архитектурно и културно, от съседните страни, известни със своите морски курорти. Акцентите в Мостар могат да бъдат направени за един ден, но позволете два или три, може би включващи еднодневна екскурзия извън очарователния град, за да влезете под кожата на дестинация, за която толкова много пътници знаят толкова малко. Отседнете в хотел-ресторант Kriva Ćuprija, разположен във варовикова къща, включена в списъка на наследството, само на няколко крачки от защитения от ЮНЕСКО Стар мост.

Лисабон, Португалия

Може да е изненадващо, но според проучване, публикувано през 2024 г., Лисабон е втората най-евтина градска почивка в Европа в момента. Ако искате да планирате пътуване, няколко нискобюджетни авиокомпании летят от Лондон до Лисабон (Ryanair, easyJet, Wizz Air, Tap Air Portugal) и въпреки че красивата португалска столица е известна със своите наградени ресторанти, пътниците все още могат да вечерят на стотинка – хранене с три ястия струва средно около £39. В движение ще получите ресто от монета от две евро, когато купувате кафе или задължително пастел де ната от Pastéis de Belém. Бирата тук е най-евтината от всеки град, който влезе в топ 10 на около £2,26 (засрамвайки лондонските £6 халби), а карта Viva Viagem може да ви спести до половината от пътуванията с трамвай. За място за престой има много хотели на достъпни цени в Лисабон. Обичаме хотел 1908, където умните стаи в една от най-емблематичните сгради в града могат да бъдат резервирани от £104 на вечер. Или можете да спестите допълнително, като изберете Airbnb. Някои от най-популярните Airbnbs в града, като този красив апартамент със самостоятелен балкон в Лапа, могат да бъдат взети за около £50 на вечер.

Атина, Гърция

Тазгодишният барометър на градските разходи на пощите класира историческата столица на Гърция като петата най-евтина почивка в града в Европа. Хотелите в Атина са особено изгодни, с много малки, семейни и бутикови стаи. Според проучването две нощувки в тризвезден хотел за двама гости струват средно £89 – но суперцентралната One Three One е на няколко крачки от битпазара на Монастираки и достига до £52 на вечер, докато гостите ще открият гледка от балкона на акропола в хотел Adonis, който има тераса на покрива и струва едва £83 за двойна стая (с включена закуска).

Рига, Латвия

Според Post Office Рига е един от най-евтините градове в Европа – той е шести в класацията за 2024 г. Развийте се през тесните улички на очарователния Стар град, намерете самса за €2 за обяд на централния покрит пазар, разположен в преустроени хангари на Zeppelin, гледайте безплатна музика на живо на Dome Square и вижте удивителна архитектура като Къщата на черноглавите (€ 6 вход) и средновековната Шведска порта. Но един от най-недооценените начини да видите Рига е по водата – наемете дъска за гребане само за 15 евро на брега на река Даугава.

Загреб, Хърватия

Културата може да се намери във всеки ъгъл на този град. Качете се на полет (еднопосочен билет от Лондон до Загреб може да струва само 13 британски лири) и прекарайте дните си в разходка из улиците на града (изненадващо удобни за пешеходци), изскачащи от пазари на открито (пазарът Dolac има отлични местни храна) и седнете в кафенета на открито, за да гледате как светът минава.

Лил, Франция

Този френски град е достъпен чрез Eurostar само за час и половина от Лондон, а полетите от Лондон могат да бъдат толкова евтини - £43. След като сте там, познаването на незабелязаните места за резервиране е от ключово значение. Mama Shelter Lille е колоритен рай много близо до двете главни гари на града със стаи от £79, а наблизо има множество местни ресторанти. Отправете се към Rue des Bouchers за приятно бистро настроение – Chez Brigitte има обедно меню, предлагащо три ястия за 29 евро, или посетете някои от местните пазари за сергии и камиони, предлагащи апетитни ястия и местна кухня.

Будапеща, Унгария

Потопете се по-дълбоко отвъд типичните туристически капани и ще намерите множество закътани места, които са изненадващо достъпни. Градът има невероятно архитектурно наследство, така че разходете се през двете страни на града, възхищавайки се на сгради и може да се натъкнете на някои световно почитани шедьоври – според съоснователя и бивш главен редактор на WeLoveBudapest.com Реджина Пап. В Будапеща също има някои невероятни хотели с много достъпни възможности.

Клагенфурт, Австрия

Когато полетите за връщане от Обединеното кралство до Клагенфурт са по-евтини от еднопосочен билет за влак от Лондон до Бирмингам, изглежда грубо да не се прави (и доколкото знам, Бирмингам не се възползва от алпийския фон и средиземноморския климат) . Клагенфурт е един от най-достъпните градове в Австрия за посещение (основните ястия са около 6 евро; фермерският пазар на Benediktinerplatz е чудесно място за местни изгодни сделки), а грандиозното му разположение на източния бряг на езерото Вьортерзее го прави един от най-големите живописен също. Юни е най-евтиното време за пътуване, преди летните тълпи и дивите плувци да се спуснат на брега.

Каунас, Литва

Вилнюс отдавна оглавява списъците с най-евтините места за почивка, но Каунас на запад е дори по-евтин и по-рано тази година беше обявен за една от европейските столици на културата за 2022 г. заради своята музика, изкуство и театър. Неговият годишен фестивал CityTelling е домакин на голямо разнообразие от представления и изложби, които поставят централната сцена на еврейското наследство на града, а достъпът до повечето събития е безплатен, докато четиризвездните хотелски стаи струват едва 60 евро на вечер. За най-добра гледка към балтийския град, фуникулярът нагоре по хълма Алексото ще струва само няколко евро. Най-добрата сделка в града? Spurginė за €0,75 spurgos (или понички).

Берат, Албания

Подобно на трулите на Пулия или изцяло сините сгради на Шефшауен, незабравимите бели османски къщи на Берат са напълно уникални в своето колективно съществуване и визуално въздействие. Семплите, традиционни стаи вътре също осигуряват супер достъпен начин да останете тук, тъй като много от тях са къщи за гости или независимо управлявани хотели, като Hotel Vila Aleksandar или Hotel Mangelemi, и двата около £35 на вечер. Тръгнете нагоре по стръмните калдъръмени улици, за да видите замъка Берат от 13-ти век (входът е безплатен) и да разгледате „града на хилядите прозорци“ от върха.

Брашов, Трансилвания, Румъния

По-евтина алтернатива на Букурещ (който все още, според европейските стандарти, е невероятно добра стойност), Брашов е заобиколен от живописните Карпати. Кабинковият лифт до върха на планината Тампа струва само 20 леи (£3,55) за гледка от въздуха към тухленочервените покриви, докато местният туроператор Walkabout предоставя безплатна пешеходна обиколка всяка сутрин в 10:30 сутринта, тръгвайки от фонтана в Пиата Сфатулуй. Вземете местен деликатес kürtőskalács (печена на шиш, покрита със захар „коминна торта“), за да поддържате енергийните си нива от щанда наблизо.

София, България

България не само пое лидерството (рамо до рамо с Турция) като най-евтината универсална дестинация в Европа в Доклада за празничните пари на пощите за 2022 г., но също така страната е дом на някои от най-евтините ски курорти в света. София, столицата, е на малко повече от 10 километра от Витоша, която предлага впечатляващи зимни условия за снежните зайци и струва малка част от цената на курортите във Франция или Италия. Виното и българската бира са изключително евтини, а центърът на София е известен със своята енергична парти атмосфера. Входът в клубовете рядко е повече от 10 евро, с DJ сетове на живо и вечерни събития в Maze или Culture Beat (което също има страхотна лятна тераса за коктейли).

Измир, Турция

Въпреки поевтиняването на британската лира през последните седмици, тя остава силна спрямо турската лира (по време на писане £1 ще ви купи ₺21), така че пътуващите до Турция могат да получат страхотна стойност за парите си. На брега на Егейско море в Турция, Измир устоя на скоковете на цените в Истанбул и туристическите капани на Анкара, като същевременно запази своя 8500-годишен базар Kemeraltı и древната римска агора. Историческите места и архитектурните реликви съжителстват с космополитна култура и традиционна кухня – опитайте пиде на кея или печени картофи с избор на топинги в Atıştır Café. На час път от града е Ефес, древен град, построен от гърците и си заслужава да се заобиколи.

Тбилиси, Грузия

Докато трансконтиненталният град Тбилиси е най-скъпото място за живеене в Грузия, по европейските стандарти той е изключително достъпен за летовниците. През последните няколко години се отвориха каскада от нови хотели, като прекрасната Guest House Lile с двойни стаи от £21 на вечер (ако резервирате през booking.com, можете дори да получите безплатен трансфер от летището). Любителите на храната трябва да резервират маса в Barbarestan, семеен ресторант с автентични рецепти и местни продукти, където можете да хапнете за около £40 всяка – не е зле за някъде, който е одобрен от екипа зад 50-те най-добри ресторанта в света.

Източник: cntraveller.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !