Дъщерята на Стоичков се омъжи на...

Голямата дъщеря на Христо Стоичков – Михаела, се омъжи...

Ямал се разголи пред огледалото,...

Ламин Ямал очевидно доста се забавлява в Гърция по време...

НБУ и Столичната библиотека представят Националния форум 120 години Атанас Далчев

отпечатай новината

11.06.2024 11:43 | Видян 211 пъти

НБУ и Столичната библиотека представят Националния форум 120 години Атанас Далчев

На 12 юни 2024 г. се навършват 120 години от рождението на поета, преводач и литературен критик Атанас Далчев (1904 – 1978). Нов български университет и Столична библиотека канят всички приятели на Далчевото творчество и съмишленици на неговите идеи в изкуството да отбележат заедно паметната дата.

Честванията ще се състоят в Столична библиотека на 12 юни (сряда) от 17:00 ч. с откриване на фотодокументална изложба „Сънища през очилата“, представена от Библиотеката на София, с ценни и редки издания на Атанас Далчев от нейните фондове – „Книжовно наследство“ и от уникалната сбирка „Детски периодичен печат“.

Сред оригиналните издания се открояват стихосбирките на големия поет „Прозорец“ (1926), „Стихотворения“ (1928) с автограф на Кирил Христов, „Париж“ (1930), „Ангелът на Шартър“ (1943), „Стихотворения“ (1965) и „Фрагменти“ (1967) с автографи на Симеон Радев и съпругата му Бистра Винарова, сборниците „Прокълнати поети“ (1921), „Мост“ (1923) с негови стихове. Далчев е представен и като преводач на книгите „Паскал“ и „Монтен“ (1942) в прочита на Франсоа Мориак и Андре Жид от Библиотека „Безсмъртни мисли“. В експозицията са включени култови детски периодични издания „Весело славейче“, „Другарче за тебе“, „Детско знаме“ с негови творби за деца. Посетителите могат да видят и знакови артефакти – автентичната пишеща машина на поета „Erika“, международната Хердерова награда, която получава през 1972 г., семейни фотоси и оригинални издания на поета на чужди езици, предоставени от наследниците на Атанас Далчев. Постерите на изложбата представят както стихове, посветени на Далчев, и книги с автографи, подарени на бележития творец от известни български и чужди автори, сред които е и нобеловият лауреат Борис Пастернак и Анна Ахматова.

Юбилейните четения, посветени на големия поет, са с участието на проф. д-р Божидар Кунчев, проф. Михаил Неделчев, проф. д.н. Пламен Дойнов, доц. д.н. Морис Фадел, доц. д-р Надежда Стоянова, д-р Илвие Конедарева, Борис Илиев и др.; артистични прочити на Далчеви стихотворения и фрагменти от студенти на департамент „Театър“ от Нов български университет: Никола Табаков, Тони Николов, Елена Рангелова, Мина Стойчева, Ерика Попова, Християна Стоименова; стихотворения на поети, посветени на Атанас Далчев, изпълнени от актьора Богдан Глишев; прожекция на филма „Атанас Далчев – филмов силует“ (1969) на Радой Ралин и режисьора Николай Петков.

„За поетите думата, освен значение, е особено съчетание от звуци, има особена дължина и тежест, съдържа особена багра, носи особена атмосфера. Поради това за поетите не съществуват синоними; всяка дума е незаменима. Те я виждат, чуват, опипват и усещат. Който няма това сетиво, ако щете, материално отношение към нея, той не е поет.“
Атанас Далчев

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !