Ваня спаси Братоев за шеф на метрото

Искаха да сменят ръководствата на общинските фирми, с...

Светлана Гущерова се раздели с Християн

Светлана Гущерова обяви, че се разделя с Християн...

Мечка слезе от Витоша и се разходи из Бояна (ВИДЕО)

отпечатай новината

12.06.2024 09:59 | Видян 445 пъти

Мечка слезе от Витоша и се разходи из Бояна (ВИДЕО)

Мечка беше забелязана в столичния квартал „Бояна“. Животното слязло от планината в града, за да търси храна.

Улица "Сговорна дружина" е непосредствено до планината и оттук започва природен парк „Витоша“.

„Няма притеснение, не се притесняваме, ние сме свикнали, въпреки че бяха изчезнали“, каза за bTV жена, която живее в квартала.

Във Витоша има двайсетина мечки. Тази, която е слязла в „Бояна“, най-вероятно е млада, казва биологът д-р Никола Дойкин. Най-вероятно мечката се е появила на улицата, за да търси храна.

„Все още по високите части на планината няма това изобилие на плодове, а тук по-ниско има вече узрели джанки, диви череши“, обясни още д-р Дойкин.

На улица "Сговорна дружина" има няколко череши, чиито плодове капят на земята. И така в събота вечерта, мечката се е появила на улицата, а случаен минувач успял да я заснеме.

„Както всяко диво животно, тя избягва срещата с хора и единственото нещо, което трябва да направим е да осигурим път, през който тя да се върне отново в планината“, каза още той.

След като се наяде с череши мечката се е качила отново в планината. В следващите няколко дни горските от парка ще наблюдават района, за да видят дали няма да се върне.

„Ако случайно в двора ви расте череша и сте близо до планината, имайте едно наум за среща с мечка. Но не заставайте на пътя й и не я гонете, просто вдигнете шум и тя ще си отиде“, обясниха от дирекцията на природен парк „Витоша“.

Според д-р Дойкин подобни появи са на млади индивиди, които се разселват и търсят място, на което да се установят.

„Виждайки, че не е подходящо място за тях, те се връщат. Важно е да не им се предоставя храна. Мечката ще привикне, а тя не е полезна за нея. Ще свикне, че може да си намира лесно достъпна храна и може да се задържи“, подчерта Никола Дойкин.

Направен е оглед на района до квартал „Бояна“. Не са открити нови следи от мечката. Организирани са и нощни наблюдения. Мечката не се е появявала отново.

„Хората не са притеснени. Свикнали са с дивите животни. Не e ясно колко точно мечки обитават Витоша. Може би са до 15“, казва експертът“, уточни Дойкин.

Има разписани мерки, ако мечката започне да слиза в квартала.

„Първо я прогонваме, за да се върне в природата. Ако това не стане, следва залавяне и пускането по-навътре, за да е далеч от населеното място“, допълни той.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !