Епитропов заменя Мицин като един от...

Плувецът Любомир Епитропов заменя своя съотборник Петър...

Четвъртият патриарх – Изборът на...

На 30 юни, неделя, Българската национална телевизия ще...

Американска бойна подводница срещу 4 руски кораба в Куба

отпечатай новината

14.06.2024 11:10 | Видян 1083 пъти

Американска бойна подводница срещу 4 руски кораба в Куба

Американска бойна подводница акостира в американската база в залива Гуантанамо в Куба, ден след като руска оперативна група от 4 кораба влезе в Хавана на далечна експедиция.

USS Helena, лодка клас "Лос Анджелис", пристигна в четвъртък за "рутинно посещение на пристанището", се казва в изявление на Южното командване на САЩ.

"Местоположението и преминаването на кораба бяха предварително планирани", добави SOUTHCOM, като отбеляза, че "Хелена" "изпълнява своята мисия по глобална морска сигурност и национална отбрана".

АП определи пристигането на подводницата като "демонстрация на сила" от страна на Вашингтон в отговор на присъствието на руски кораби толкова близо до американските брегове.

В сряда в Хавана пристигна оперативна група от четири кораба на Северния флот на руските военноморски сили. Начело на групата беше ракетната фрегата "Адмирал Горшков", заедно с атомната подводница "Казан" от клас "Ясен" - две от най-модерните военноморски средства на Русия.

Два спомагателни кораба - петролният танкер "Пашин" и спасителният влекач "Николай Чикер" - придружаваха оперативната група до Карибите в рамките на това, което Москва определи миналия месец като "експедиция на дълги разстояния", предназначена да "покаже знамето" и да "осигури военноморско присъствие в оперативно важни райони".

Руското министерство на отбраната не е направило повече коментари относно мисията на флотилията, което доведе до интензивни спекулации в САЩ, че присъствието ѝ може да е послание за действията на Вашингтон и неговите съюзници в Украйна.

"Очевидно това е техен сигнал за недоволство от това, което правим за Украйна", заяви по-рано тази седмица говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, като добави, че САЩ нямат "никакви индикации и очаквания, че тук ще бъдат използвани ядрени оръжия".

Пламен Валентинов, 19'

Снимка: The Hindu

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !