Драго Симеонов с признание за...

Тази събота (21 септември) в „Животът по действителен...

Динамичен и напрегнат старт на...

В петък вечер (20 септември) от 20:00 ч. по bTV, на едно...

Турска боксьорка повтори жеста Х на Светлана Каменова след загубата си срещу Лин Ю Тин

отпечатай новината

08.08.2024 12:15 | Видян 633 пъти

Турска боксьорка повтори жеста Х на Светлана Каменова след загубата си срещу Лин Ю Тин

Елиминирана на финала по бокс в категория до 57 килограма при жените, туркинята Есра Йълдъз Кахраман направи с пръсти жеста Х, за да изобличи пола на противника си - хиперандрогенната Лин Ю Тин, пише "Фигаро". Припомняме, че първа този жест направи в знак на протест българската боксьорка Светлана Каменова, след като загуби по скандален начин четвъртфиналния мач срещу Лин Ю Тин (Тайван).

Лин, която отстрани българката Светлана Каменова, нямаше проблеми в полуфиналите срещу туркинята Есра Йълдъз Кахраман и я победи с пълно съдийско единодушие. И петимата съдии край ринга гласуваха и трите рунда от мача в полза на Лин, която на 28 години за пръв път достига до финал на Олимпиада. Останала няколко минути на ринга, 27-годишната туркиня направи с пръсти знака Х, който символизира двете хромозоми ХХ при жените. С което наля масло в огъня, който се разгоря през март 2023 г., пише "Фигаро".

Боксьорката от Тайван има две титли от първенства на Азия и три медала от световни първенства, но на последния шампионат на планетата в Ню Делхи през 2023-та беше дисквалифицирана от Международната боксова асоциация (МБА), тъй като направеният ѝ тест е показал наличие на мъжки хромозоми. Допускането и до участие на Олимпийските игри предизвика напрежение между МБА и МОК, както и коментари в пресата в цял свят, припомня БТА.

Всъщност на световния шампионат в Ню Делхи на теста за пол се провалиха и Лин Ю Тин, и Иман Хелиф. Двете хиперандрогенни спортистки бяха изключени от МБА, където смятат, че са мъже, но за сметка на това те отиват на финал на Олимпийските игри в Париж.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !