Марин Киров с награда от конкурса...

Кметът на община Царево Марин Киров получи награда за...

Анджела напусна Къщата на Биг Брадър

Инфлуенсърката Анджела Ташева напусна Къщата на Биг...

Хамам на 304 г. с World Luxury Spa награди за ‘22&’23: Истанбулските потайности

отпечатай новината

18.10.2024 10:44 | Видян 107 пъти

Хамам на 304 г. с World Luxury Spa награди за ‘22&’23: Истанбулските потайности

Истанбул винаги има какво още да предложи, колкото и пъти да отидете до най-близкия до София космополитен град. Докато се мотаете по приятните малки сокаци около кулата Галата и се озовете на банковата улица, не пропускайте Cesme Hammam, открит още през 1720 г.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК!

Разбира се, може и специално да отидете и да се настаните за уикенда в хотел MGallery на Sofitel, на чийто вход ще видите табелата на хамама. Както и знаци за удостояването му с последните две World Luxury Spa награди за 2022 и 2023 г.

Съчетал ориенталски мотиви и френски вкус, той се помещава в зданието на бивша банка, каквито са или са били всички импозантни здания в съседство на цялата улица, като част от декора на трезора е запазен в лобито, докато стаите са в съвременен стил с леки османски детайли, но и с козметика Еtro в баните.

Самостоятелното здание на стария хамам се намира във вътрешния двор на хотела. То е типично за архитектурата на османските бани с „люковете” по купола, под който се намират баните.

Входът обаче е със слизане с панорамния асансьор на нивото на съвременния спа-център, останало етаж под съвременната улица. На равнището, на което е бил градът преди 3 столетия, от когато датира банята. През топла връзка, а не през чудесно декорирания с добре поддържана зеленина вътрешен двор, се влиза в хамама. Специален любезен служител с вида на свой колега от най-добрите европейски хотели в Швейцария или Южна Франция и с чудесен английски език отвежда всеки клиент до храма на удоволствията.

Всъщност, антрето на хамама не е като на баня, а като на стара и богатска османска, а по нашите стандарти – възрожденска чорбаджийска къща. Салонът на два ката е решен като долният е приемна за посетителите, а горният е оформен като място за прекрасно изкарване на времето след баня – с огромни дивани като легла, придружени с маси за напитки и храни, като някои от тях дори са „оградени” с балдахини за по-голяма дискретност под погледите на лицата от картините със стародавна хамамни сюжети.

Ние обаче се насочваме направо към хамама. Стаята за къпане е просторна, с голяма мраморна маса или легло за двама за къпане. От едната й страна е чешмата, дала името на „заведението”, също мраморна. С меден съд за поливане. И с два златисти метални крана – един за студена и един за топла вода, които се изливат в малка – разбира се, мраморна ваничка.

Най-впечатляващ обаче е таванът с 21 „люка” или кръгли дупки на купола, през които се процежда слънчева светлина. Човек лежи обливащ се или обливан с приятната мека вода на Истанбул, релаксира и мечтае. Или пък просто се отдава на удоволствието.

Въпрос на избор е дали сам да се къпе или да бъде обслужен, че и масажиран срещу допълнително заплащане.

Половин или цял час в този хамам наистина пречистват, буквално и преносно, та даже чувството е и за прераждане, особено ако го посетите като нас преди вечеря в някой от прекрасните ресторанти на Галата порт като Гюндайдън, Кива или Биг Шефс.

Петък е, точното време да се отправите към Истанбул...

Борис Ангелов

Истанбул - София

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !