Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Звездни хонорари

отпечатай новината

12.12.2009 09:00 | Видян 29676 пъти | Гласували 4

Звездни хонорари

Коледа и Нова година чукат на вратата, а по традиция единствено СЛАВА научи хонорарите на звездите. Освен тарифите на фолк и поп представителите, в класацията сме включили и тези на тв водещите, които ще забавляват хората по площадите из цялата страна.

Както неотдавна писахме, тази година кризата сериозно удари музикалната гилдия не само по празничните, но и по стандартните хонорари. Вече се работи за суми, които са пъти по-малки, въпреки че Коледа и Нова година се смятат за златна жътва.

Източник на СЛАВА сподели, че в началото на всяка година собствениците на увеселителни заведения преговаряли с музикалните продуценти за отстъпки в хонорарите. Някои изпълнители сключвали нещо като абонамент в зависимост от броя на участията си в месеца. Говори се, че съществува и практиката “две в едно”: когато например се договорят двама певци за едно участие, цената пада.

В Пайнер положението никак не било розово. Според клюкари освен че хонорарите на певците паднали тройно, в най-новите им договори печалбата била разпределена по следния начин: 80%  за продуцента, а 20% за изпълнителя. В замяна телевизия Планета излъчвала безплатно клиповете им, ако се вярва на мълвата. Светнати за онова, което се случва в музикалните среди, разправят, че когато имало фактура, цената била фиксирана и доходите се отчитали в компаниите. Затова едни от най-големите чалга звезди приемали покани от крупни бизнесмени да пеят по частните им партита, твърдят още запознати. Имало е случаи, в които те били викани дори в къщите им. За да говорим с числа, веднага даваме пример за разликата в стандартните хонорари преди и по време на кризата: Говори се, че от 12000 лв. на 5000 лв. се стопила мизата на Преслава. Глория и Ивана стрували по 4000, за разлика от преди, когато на участие си докарвали съответно по 7 и 10 бона, носи клюката. Галена, Алисия, Камелия, Андреа приемали покани за по 3500 лв. Хонорарът на Райна пък бил 3000 лв., а по времето на Коцето двамата са делели по 2500 лв.

По-горе обещахме да обявим парите, за които пеят звездите от попа и естрадата. Цената на Георги Христов била 4000 лв., но за празниците щял да пее за 6000 лв, разправят из музикалните среди. Васко Кеца по принцип взимал също 4 бона, а по Нова година – с 1000 лв. отгоре. Силвия Кацарова и Йорданка Христова последните месеци се задоволявали с по 2500 лв. на концерт. В края на годината хонорарите им скачат на 4000 лв.

Естрадните динозаври обикновено са канени в по-закътаните места в България, където народът изпитва носталгия към златните години на българската музика и все още много ги тачи.
Злите езици говорят, че при заснемането на новогодишната програма на медията са били искани пари дори от фолклорните изпълнители на Пайнер компания. А дали е така?
И това не е всичко! Певците освен от продуцента били ощетени и от собствениците на клубовете, където пеят, защото те прибирали 30% от бакшишите им, твърдят чалгаджии. Шефовете на заведения все повече предпочитали да канят не толкова звездни изпълнители със суперниски хонорари или пък разчитали само на забавата с диджей. Наблюдава се и тенденцията заведенията да са по-пълни, когато няма изпълнител в програмата.

В най-добра позиция се оказват свободните електрони, или онези, които се продуцират сами. Такава е Десислава. Според нашите информатори тя ще има най-много участия по празниците.
Цена държи и примата Лили Иванова, чийто стандартен хонорар е 14000 лв. Припомняме, че в момента я разследват за укриване на данъци – нещо, за което СЛАВА апелира отдавна и неколкократно писа.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !