Участничка в "Игри на волята" лъсна гола

По-малко от месец след старта на "Игри на...

Тони Стораро натри жестоко носа на...

Поп фолк звездата Тони Стораро направи това, което...

Бойко Борисов развежда Карбовски из коридорите на властта

отпечатай новината

24.12.2009 09:00 | Видян 6614 пъти

Бойко Борисов развежда Карбовски из коридорите на властта

В последната събота за 2009 година социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” е по дирите на една изчезнала картина, която преди много години е изнесена от дома на големия български художник Цанко Лавренов. Взета е по думите на наследниците на Лавренов без съгласието на големия художник, за да бъде подарена на Тодор Живков.
Преди много години тричленка от Политбюро отнема от стария и болен Лавренов две картини. По думите на дъщерята на Цанко Лавренов – Светла Лавренова – баща й много държал на всичките си картини: „Той се разболя! Той се срина... Той от това нещо се съсипа, защото никога не е обичал да дава картините... Той искаше всичките картини да са на едно място, да се направи неговата мечта – къща-музей. А тези картини бяха много важни за такава къща-музей!” Съпругата на Цанко Лавренов – Йорданка – се обажда многократно с молба да ги върнат, защото съпругът й се е поболял и получава обещания картините да бъдат платени.
В крайна сметка картините нито са платени, нито са върнати на художника. Едната вече е или изгубена, или е във фамилия Живкови. Втората обаче – диптиха „Старият Пловдив” - наследниците на Цанко Лавренов съвсем случайно виждат по телевизията и започват издирването й. Картината, която явно не се е харесала на Живков, се появява в кабинета на бившия премиер Сергей Станишев, по-точно в коридорчето зад премиерския кабинет срещу банята. Безценната картина е предоставена от Националната художествена галерия на бившия премиер, с когото внукът на художника Лаврен Петров се среща с молба картината да бъде върната на фамилията.
„Защо разказваме тази история? Защото това е война. Правото на наследниците срещу правото на социалистическото изкуство, за което беше най-важно да се хареса на Първия държавен и партиен ръководител... Днес наследниците на Лавренов си търсят правата – времето вече е различно, картината струва много пари и е неясно чия е по документи.” – разказва Мартин Карбовски. – „Стигнахме чак до премиера Борисов, за да поправим тази несправедливост... Нашият екип отиде в кабинета на Бойко Борисов да търси картината, заварена там от кабинета Станишев. Затаете дъх – Бойко решава културния спор в типично негов стил! Освен това ни разхожда из потайностите на премиерския кабинет и дори неговата баня...
Всички авгиеви обори, натрупани през последните двадесет и кусур години чакат някой да се справи с тях. Хората тези дни имат нов спасител и спрягат само едно име – това на Бойко Борисов. Ето ни в неговия кабинет, за да търсим справедливост – да върнем картината на семейство Лавренови. Колкото може, трябва онези стари неправди да бъдат показани, разказани и изяснени. За да се потърси справедливост!...”

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !