Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Бойко Борисов развежда Карбовски из коридорите на властта

отпечатай новината

24.12.2009 09:00 | Видян 7648 пъти

Бойко Борисов развежда Карбовски из коридорите на властта

В последната събота за 2009 година социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” е по дирите на една изчезнала картина, която преди много години е изнесена от дома на големия български художник Цанко Лавренов. Взета е по думите на наследниците на Лавренов без съгласието на големия художник, за да бъде подарена на Тодор Живков.
Преди много години тричленка от Политбюро отнема от стария и болен Лавренов две картини. По думите на дъщерята на Цанко Лавренов – Светла Лавренова – баща й много държал на всичките си картини: „Той се разболя! Той се срина... Той от това нещо се съсипа, защото никога не е обичал да дава картините... Той искаше всичките картини да са на едно място, да се направи неговата мечта – къща-музей. А тези картини бяха много важни за такава къща-музей!” Съпругата на Цанко Лавренов – Йорданка – се обажда многократно с молба да ги върнат, защото съпругът й се е поболял и получава обещания картините да бъдат платени.
В крайна сметка картините нито са платени, нито са върнати на художника. Едната вече е или изгубена, или е във фамилия Живкови. Втората обаче – диптиха „Старият Пловдив” - наследниците на Цанко Лавренов съвсем случайно виждат по телевизията и започват издирването й. Картината, която явно не се е харесала на Живков, се появява в кабинета на бившия премиер Сергей Станишев, по-точно в коридорчето зад премиерския кабинет срещу банята. Безценната картина е предоставена от Националната художествена галерия на бившия премиер, с когото внукът на художника Лаврен Петров се среща с молба картината да бъде върната на фамилията.
„Защо разказваме тази история? Защото това е война. Правото на наследниците срещу правото на социалистическото изкуство, за което беше най-важно да се хареса на Първия държавен и партиен ръководител... Днес наследниците на Лавренов си търсят правата – времето вече е различно, картината струва много пари и е неясно чия е по документи.” – разказва Мартин Карбовски. – „Стигнахме чак до премиера Борисов, за да поправим тази несправедливост... Нашият екип отиде в кабинета на Бойко Борисов да търси картината, заварена там от кабинета Станишев. Затаете дъх – Бойко решава културния спор в типично негов стил! Освен това ни разхожда из потайностите на премиерския кабинет и дори неговата баня...
Всички авгиеви обори, натрупани през последните двадесет и кусур години чакат някой да се справи с тях. Хората тези дни имат нов спасител и спрягат само едно име – това на Бойко Борисов. Ето ни в неговия кабинет, за да търсим справедливост – да върнем картината на семейство Лавренови. Колкото може, трябва онези стари неправди да бъдат показани, разказани и изяснени. За да се потърси справедливост!...”

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !